Bireysel Başvuru Tedbir Taleplerinin Değerlendirilmesindeki İlkeler

1- Anayasa Mahkemesince, mesai günlerinde saat 16.00’ya kadar Mahkemeye ulaşan tedbir talepleri aynı gün; saat 16.00’dan sonra Mahkemeye ulaşan tedbir talepleri ise ertesi gün değerlendirilecektir.

2- Cuma günleri ile bayram ve yılbaşı tatilleri öncesinde saat 17.00’ye kadar Mahkemeye ulaşan tedbir talepleri aynı gün; saat 17.00’den sonra Mahkemeye ulaşan tedbir talepleri ise tatilin bitiminden sonra ilk mesai günü değerlendirilecektir.

3- Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurularda tedbir talep edilmesi halinde, başvuru formunun tedbir talebine ilişkin bölümüne (Tedbir talebi varsa nedenleri:) bu talebin ve gerekçesinin yazılması gerekmektedir. Bu bölüme tedbir talebi ve gerekçesinin yazılmaması halinde tedbir yönünden Mahkemece herhangi bir değerlendirme yapılmayacaktır.

4- Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü’nün 73. maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre, başvurucunun yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunun anlaşılması üzerine tedbir kararı verilebileceği dikkate alınmalıdır.