DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının kişisel güvenliklerinin artırılması amacıyla yerli-şahsi silah alım süreci başlatılmıştır. Bu kapsamda;  

1- Silahtan Yararlanma:

694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında hâkim ve Cumhuriyet savcıları, sadece bir adet yerli ve bir adet ithal silah alma hakkına sahiptirler. Anılan KHK uyarınca 2018-2019 yıllarında yerli silah satın alma hakkını kullanan hâkim ve Cumhuriyet savcıları, ikinci bir yerli silah için yeniden başvuruda bulunamayacaklardır.

2- İstenilen Belgeler:

Başvuruda bulunacak olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının, başvuru için aşağıda belirtilen iki adet belgeyi temin etmeleri yeterlidir.

a-Silah satın almak isteyen hâkim ve Cumhuriyet savcılarının, Adalet Bakanlığı Vakıfbank Şubesinin TR390001500158007306882849 IBAN numaralı hesabına, silah bedelini yatırdıklarına dair makbuz, (makbuzda, başvuranın adı ve soyadı, sicil nosu, TC kimlik numarası, talep ettiği silahın marka ve model bilgisinin belirtilmiş olması zorunludur.)

b-Başvuranın ikamet ettiği yer Emniyet Müdürlüğünden alınacak olan ''Silah Satın Alma Yetki Belgesi"   (21/09/2020 tarihinden itibaren alınan belgeler geçerli olacaktır.)

3- Başvuru:

Silah başvurusu, yukarıda belirtilen iki adet belge temin edildikten sonra, 21/09/2020-23/10/2020 tarihleri arasında, UYAP Uygulamaları/ Personel Uygulamaları/ Personel İşlemleri menüsü altında bulunan Silah Başvuru İşlemleri sekmesinden sadece UYAP sistemi üzerinden yapılabilecektir.

Başvuru esnasında Silah Başvuru İşlemleri sekmesindeki mevcut (ve varsa geçici) görev yeri bilgilerinin güncel olup olmadığının kontrol edilerek gerekli düzeltmelerin yaptırılması talep edilen silahın halihazırda görev yapılan yerde teslim edilebilmesi için büyük önem arz etmektedir.

Ayrıca ileriki yıllarda bir hak kaybına uğranılmaması için Silah Başvuru İşlemleri sekmesine deneme amaçlı  giriş yapılmaması gerekmektedir.

4- Talepten Vazgeçme:

Başvuru, UYAP sistemi üzerinden başvuran kişi tarafından onaylandıktan sonra talepten vazgeçme, para iadesi veya talep edilen silahın marka modelini değiştirmesi sözkonusu değildir.

5-Adli Personel Görevlendirme İşlemleri:

Başsavcılığınızda/Başkanlığınızda ve mülhakatlarınızda görev yapan, hâkim ve Cumhuriyet savcılarının görevde olup olmadığı bilgisine sahip, talep edilen silahları kargo görevlilerinden teslim alıp sahiplerine teslim edebilecek bir personelin isim ve iletişim bilgileri Başkanlığımızda mevcut olup, varsa değişikliklerin en geç 30/10/2020 tarihi mesai bitimine kadar Başkanlığımıza yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir. (NOT: İsim ve iletişim listesi yazımız ekindedir.)

6- Görevlendirilen Adli Personelin Yapacağı İşlemler:

Görevlendirilen personel tarafından;

a-Silahlar kargoya verilmeden önce teslimat yapılacaklara ilişkin isim listeleri Başkanlığımız tarafından Ağır Ceza Merkezleri Cumhuriyet Başsavcılıklarına/Başkanlıklara bildirilecektir. Bu listelerde varsa değişikliklerin görevli personel tarafından Başkanlığımıza bildirilmesi,

b-PTT kargo ile yapılan anlaşma çerçevesinde silah satın alma talebinde bulunan hâkim ve Cumhuriyet savcılarından kargo ücreti olarak 43 TL talep edilecek olup bu ücretin görevli personel tarafından ilgililerden toplanarak kargo görevlisine ödenmesi,

c-Görevli personel tarafından teslim alınan silahların, talep sahiplerine, silahları teslim aldıklarına dair belge ile teslim edilmesi ve düzenlenen teslim belgelerinin Başkanlığımıza gönderilmeden muhafaza edilmesi gerekmektedir.

7- Kargo Ücreti:

PTT kargo ile yapılan anlaşma çerçevesinde silah satın alma talebinde bulunan hâkim ve Cumhuriyet savcılarından kargo ücreti olarak 43 TL talep edilecek olup bu ücret Başsavcılığınızca/Başkanlığınızca görevlendirilecek olan personel tarafından ilgililerden toplanarak PTT kargo görevlisine ödenecektir.

8-Kargo Teslim İşlemleri:

Talep edilen silahları kargo görevlilerinden teslim alıp sahiplerine teslim edecek görevli personelin kargo ücretini kargo görevlisine ödemesi gerekmektedir. Yanlış gelen kargolar hususunda, herhangi bir işlem yapılmadan önce kargo görevlisi huzurunda Başkanlığımız ile telefonla irtibata geçilmesi gerekmekte olup bu hususa dikkat edilmemesi halinde yanlış teslim alınan kargoların ücretlerinden Başkanlığımız sorumlu değildir.

9- Silahların Adli Personelce Talep Sahiplerine Teslim İşlemleri:

Görevli personel tarafından teslim alınan silahların talep sahiplerine silahları teslim aldıklarına dair belge ile teslim edilmesi ve düzenlenen teslim belgelerinin Başkanlığımıza gönderilmeden muhafaza edilmesi gerekmektedir.

10- Silahların Ruhsata Bağlanması:

Silahlarını teslim alan hakim ve Cumhuriyet savcılarının teslim tarihinden itibaren en geç iki ay içerisinde aşağıda sayılan belgeler ile birlikte şahsen Emniyet Ruhsat Şubelerine başvurmaları gerekmektedir.

a-Satın alınan silah,

b-Başkanlığımız tarafından düzenlenen ve silah kutusuna konulan (Fatura yerine geçen) Zati Silah Satış Senedi,

Süresini geçirip silahını ruhsata bağlatmayanlara ikinci kez zati silah satış senedi verilmeyecektir.

Duyuru ekindeki “Silah Başvurusunda İzlenilecek Yol” incelendikten sonra başvuru yapılmasına hassasiyet gösterilmesi önem arz etmektedir.

>> SİLAH BAŞVURUSUNDA İZLENECEK YOL

>> SATIŞI YAPILACAK SİLAHLARIN MARKA MODEL FİYATLARI

>> SİLAH SATIN ALMA YETKİ BELGESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR