İşte Hukukçuların Okuması Gereken 10 Kitap

1. Suç ve Ceza – Dostoyevski

Büyük ihtimal hukukçu olup da Dostoyevski ‘nin Suç ve Ceza’sını okumayan yoktur. Ama yine de ilk 10 listemizde yer vermezsek olmazdı. Suç ve Ceza’nın çok kısa bir özetini geçecek olursak, maddi zorluklar yüzünden hukuk fakültesini yarıda bırakan Raskolnikov ‘un, bir tefeci ve kızını öldürmesini ve sonrasında yaşadığı ağır tedirgin ve panik atak halleri ile polise teslim olmasını konu alıyor. Cezasını çekmek üzere Sibirya’ya giden Raskolnikov ‘un hikayesini, Dostoyevski ‘nin müthiş kaleminden okumalısınız.

Neden Okumalısınız : Hak ve adalet kavramlarının en önemli unsurlarından biri olan vicdan ve vicdan felsefesine mükemmel bir bakış açısı.

2. Diriliş – Tolstoy

Hukukçuların okuması gereken 20 kitap listemize bir başka Rus yazar olan Tolstoy eseri ile devam ediyoruz. Diriliş. Diriliş içerisinde en fazla hissedeceğiniz konu ceza hukukuna yapılmış olan çok sert eleştiriler. Sözü uzatmadan Diriliş ‘in kısa özetine gelelim. İki yaşlı kadına evinde hizmet eden bir kadının (Katyuşa), Nehludov ile yaşadığı aşk sonrasında hamile kalması ve bu olaylardan sonra geneleve düşmesini ile başlıyor. Katyuşa bu olaylar sonrasında genelevde adam öldürme suçundan tutuklanır ve Sibirya’ya cezasını çekmek üzere gönderilir. Sonrasında yaşanan olaylar gerçekten okumaya değer nitelikte. Vicdan ve ceza hukuku üzerine muhteşem bir baş yapıt olduğunu söyleyebiliriz.

Neden Okumalısınız : Ceza mahkemelerine yapılan çok sert eleştiriler ve yine Dostoyevski’nin Suç ve Ceza ‘sında olduğu gibi derin bir vicdan muhasebesi vardır.

3. Dava – Franz Kafka

Yine klasik kitaplar arasında ki yerini sağlamlaştırmış olan yazar Franz Kafka ‘nın Dava romanı ile devam ediyoruz. Kafka romanında adalet sistemini eleştiren konulara yer verse de, temelde ki amacının yalnızlık ve çaresizlik içinde kalan bir insanın öyküsü anlatılmaktadır. Çok kısa özetine gelecek olursak, kitabın ana karakteri olan K.’nın sıradan ve monoton, bunun yanı sıra bir o kadar yanlık hayatının, bir gün aniden değişmesini konu alıyor. Polisler bir sabah ansızın K.’yı tutuklar ve hiç bir sebep göstermeden yargılanacağı açıklarlar. Çok uzun olmayan romanda bu dava süresince K’nın başından geçenler anlatılmaktadır.

Neden Okumalısınız : Biraz gerçeklikten uzak ama bir o kadar düşündürücü olan bu kitap içerisinde farklı şekilde işleyen adalet mekanizmasının çeşitli yönlerini bulabilirsiniz.

4. Suçlar ve Cezalar Hakkında – Cesare Beccaria

Bir hukukçu olarak kesinlikle okumanız gereken kitaplar arasında yer alıyor. Cesare Beccaria kitabı sonrasında hukuk dünyasında çok büyük değişimler meydana gelmiştir. Cesare Beccaria bu unutulmaz eseri tam 24 ayda tamamlamıştır ve 1765 yılında Fransa’da yayınlamıştır. Eserde, ceza olarak verilen idam ve işkence cezalarının barbarlık olduğu ve kesinlikle kaldırılmasını gerektiğini savunmuştur ve sonrasında idam ve barbarlık zaman içerisinde kaldırılmıştır. Bunun yanı sıra “Kanunsuz ne suç ne ceza olur” tezi sonrasında meşruluk ilkesini hukuka katmayı başarmıştır. Eser sonrasında hukuk dünyasında yer eden bir başka ifade de “Yasa ancak açık ve zorunlu olarak gerekliliği beliren cezaları koymalıdır ve bir kimse ancak suçun işlenmesinden önce kabul ve ilan edilmiş olan ve usulüne göre uygulanan bir yasa gereğince cezalandırılabilir.”  şeklindedir. Ayrıca bu ifade hala daha İnsan Hakları Bildirisin’deki yerini korumaktadır.

Neden Okumalısınız : Hukuk dünyasında var olması gereken bir çok önemli konu Cesare Beccaria ‘nın Suçlar ve Cezalar Hakkında eseri sonrasında dahil olmuştur. Hukuk dünyasının temel taşı olan bir çok konu bu eser ile birlikte kimlik kazanmıştır.

5. Bülbülü Öldürmek – Harper Lee

Ünlü film To Kill a Mockingbird senaryosu Harper Lee ‘nin eserinden alınarak çekilmiştir. Harper Lee bu romanı ile 1961 Pulitzer Ödülü ‘nüde kazanmayı başarmıştır. Harper Lee yazdığı bu ilk ve tek romanda zenci bir kişinin cezası olmadığı halde haksız yere suçlanmasını konu alıyor. Kitapta ki tüm hikaye siyahi bir çocuğun ağzından akıcı ve yalın bir dil ile anlatılmaktadır. Kısaca özetleyecek olursak; zenci bir vatandaşın savunuculuğunu yapan avukat Atticus ve yaşadıkları konu alınmaktadır.

Neden Okumalısınız : İnsan hakları ve eşitlik kavramlarını çok net bir dille kitap içerisinde bulabilirsiniz. İnsanların renk, dil, din, ırk ve benzeri sebepler nedeni ile ayrıştırılamayacağını kitap içerisinde bulabilirsiniz.

6. Bir Ceza Avukatından Gerçek Hikayeler – SUÇ 2 – Ferdinand von Schirach

Yeni nesil kitaplardan olan Bir Ceza Avukatından Gerçek Hikayeler, tamamıyla gerçek hikayelere dayandırılarak anlatılmış bir roman olarak karşımıza geliyor. Bir ceza avukatın başından geçen hikayeler gerçekten çok etkileyici. Roman içerisinde geçen bazı hikayeleri sizler ile paylamamız kitabı okumanız için yeterli olacaktır diye düşünüyoruz. Bir lise öğrencisinin İlluminati örgütünü incelediği için ölümüne işkence görmesi, bir adamın çantasından çıkan 18 adet cinayet fotoğrafına rağmen hiç bir ceza almaması, dokuz kişinin bir kıza tecavüz etmesi ve sonucunda yine ceza almaması gibi konular kitap içerisinde yer alıyor. Kitap içerisinde ki hikayeler biraz da ülkemizde özellikle medya önüne çıkmış olan davaları da hatırlatmıyor değil.

Neden Okumalısınız : Bir ceza avukatından gerçek hikayeler romanı, içerdiği konular, gerçekçiliği ve akıcı okunabilirliği sayesinde Hukukçuların Okuması Gereken 10 Kitap listemizde ki yerini almayı başardı. Kitap içerisinde zıt noktalar; iyi ve kötü, suçlu ve suçsuz kavramları ile kişilerin de var olan ahlaki sorumlulukları çok güzel işlemiyor.

7. Roma Hukuk Güncelliği – Michel Villey

Michel Villey kitabında biraz daha akademik anlamda yazılara yer vermiştir. Roman dışında listemizde yer alan tek kitap olduğunu dile getirebiliriz. Bu kitapta pek çok insan tarafından ilgisizlik ve isteksiz bir çekinceyle karşılanan Roma Hukuku ‘nun aslında günümüze ne kadar etki ettiği mümkün olduğunca yalın ve kolaya indirgenerek anlatılmaya çalışılmıştır. Yine de söz konusu kitapta, eski tarih konuları olduğundan ve bazı konuların fazlasıyla teknik bilgi içerdiğinden dolayı okuyucular zorlanabilir. Ama hukukçuların okuması gerektiği bir listede olması gerektiğinden düşündük.

Neden Okumalısınız : Özellikle hukuk tarihi ve bugün hangi aşamada olduğumuz, teknik şekilde açıklanmıştır.

8. Baba ve Piç – Elif Şafak

Listemizde yer alan tek Türk yazar olarak Elif Şafak’a yer verdik. Baba ve Piç romanının listemizde neden yer aldığını belki sorgulayabilirsiniz. Ancak Harper Lee ‘nin ve diğer yazarların romanlarında sık sık vurgulanan insan ayrımlarına güzel bir bakış açısı oluşturmayı başarmıştır Elif Şafak. Kitabın içeriğine gelecek olursak; İstanbul-Amerika arasında, biri Türk bir diğeri Ermeni kökenli olan iki aile üzerinden Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin 90 yıllık bir zaman dilimi içerisinde incelenmiştir. Romanda ırk ayrımı yapılmaksızın tarafsız bir tutum ortaya konulmaya çalışılmıştır. Amerika’daki Ermeni diasporası ile Türkiyede’ki Türklerin birbirlerine bakış açıları Kazan ve Çakmaçıyan aileleri arasında geçen tesadüfi ilişkilerle anlatılmıştır. Türk ve Ermeni toplumları arasında var olan ortak his ve düşüncelerden de bahsedilerek, aslında uzunca yıllardır süre gelen kargaşa ve kavga ortamının yersizliğinden söz edilmiştir.

Neden Okumalısınız : Elif Şafak hem Türk yazar olması hem de romanlarının dünya çapında yer etmesi birinci okuma nedeniniz olarak ön plana çıkmaktadır. Bunun yanı sıra farklı toplum görüşlerinin ve insani değerlerin iyi şekilde vurgulanmış olduğu kitapta, hak – adalet – eşitlik kavramlarına gerekli önem verilmiştir.

9. Hegel’in Hukuk Felsefesinin Eleştirisi – Georg Wilhelm Friedrich Hegel – Karl Marx

Biraz daha sol görüşlü olan avukatlara hitap edebilecek ve yine sol görüşlü avukatlar tarafından okumaya değer bulunacak olan bir eserdir. Karl Marx, Georg Wilhelm Friedrich Hegel ‘in hukuk felsefesi üzerine yapmış olduğu çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Genel siyasi ve yönetim yapısına aykırı yazıların yer aldığı eser de, hukuk alanında yapılan veya yapılması gereken önemli adımlara da yer veriliyor.

Neden Okumalısınız : Özellikle sol görüşe sahip olan avukat ve hukuk sektörü çalışanlarının, kendi siyasi görüşlerini hukuksal anlamda yoğurabilmek için ihtiyaç duyacakları bir eserdir. Bunun yanı sıra sağ görüşlü avukatlarında hem vizyonlarını genişletme hem de karşıt görüşe sahip olan kişilerin hukuka bakış açılarını anlayabilecekleri kitaptır.

10. Dreyfus Olayı (Adalet İçin Bir Savaşın Öyküsü) – Emile Zola

Dreyfus Olayı çoğu hukukçu tarafından bilinen bir olaydır. 1894 yılında Alfred Dreyfus ‘un haksız yere suçlanması ile patlak veren olaylar sonucunda yaşanılan gerçek ve çığır açan olaylar kitapta yer almaktadır. Dreyfus’un davası, dava aşamaları, Emile Zola ‘nın damga vurmuş gazete yazısı, dava sonrası ve askerlerin rütbelerinin sökülmesine kadar güzel bir kitap sizleri bekliyor.

Neden Okumalısınız : Haksızlıklar ve bu haksızlıklar karşısında durma konusunda sizleri hem yüreklendirecek hem de atmanız gereken adımlar konusunda yardımcı olacak unutulmaz bir eserdir.

Bizlerin tercih etmiş olduğu Hukukçuların Okuması Gereken 10 Kitap listesi böyle şekillendi. Sizlerinde, hukukçuların kesinlikle okuması gereken kitapları bizler ile paylaşabilirsiniz. Paylaşımlarınız da kısa kitap özeti ve neden okunulması gerektiğine dair küçük dip notlarınız ile daha fazla yardımcı olmayı başarabilirsiniz.

Kaynak: http://www.microdestek.com.tr