Edebiyatçı, yazar, spor yazarı, gazete yöneticisi olan, ticaret gazetesi çıkaran, hukuk dergi ve kitapları yayınlayan, her tür davayı alan avukat iken Tüketici Hukuku Enstitüsü Derneği, Spor Hukuku Enstitüsü Derneği, Kamu İhale Hukuku Enstitüsü Derneği kuran, bir alanda uzmanlaşmayı tercih edip o alanda topluma azami hizmeti sunmaya çalışan hukukçular da vardır.

Uluslararası Çalışma Örgütü metinlerine göre, çalışma hakkından, kişinin uğraşmaktan memnuniyet duyacağı bir işinin olması anlaşılmalıdır.

Meslek seçiminde öncelikle kişisel istek ya da heves ve kabiliyet önemlidir. Kişi önce mesleki faaliyet yönünden kendi özelliklerini tanımalı, bilmelidir. Mesela belli bir büroda mı, yoksa farklı yerlerde yürütülebilen bir işte mi, belli dönemlerde belirli bir maaş veya ücret almanın mı yoksa azalabilen, çoğalabilen bir gelirin mi, belirli mesai gün ve saatleri olmasının mı yoksa esnek, bazen hafta sonu, bazen gece, günlük mesaiden fazla bir çalışmanın mı kendisi için daha uygun olduğuna karar vermelidir.

Hukuk öğrencileri meslek veya iş tercih aşamasında çeşitli hukuk meslekleri mensuplarının tecrübelerinden yararlanmalı; ancak, yakınları ve çevresi bilgilendirmeden ve tavsiyeden öteye telkinde bulunmamalı, telkinler de yalnızca bilgilendirme veya tavsiye olarak değerlendirilmelidir. Kişi, kendi özelliklerini, Fakültedeki zorunlu ve seçmeli derslere olan ilgi ve bu derslerdeki başarılarını, çeşitli hukuk meslekleri mensuplarının tecrübe ve tavsiyelerini, bu mesleklerin gereklerini göz önünde tutarak istek, heves ve kabiliyetlerine en uygun olanını tercih etmelidir.

İnsanların topluma olabildiğince fazla hizmette bulunma istekleri varsa buna uygun bir meslek veya çalışma tercih edilmelidir.

Ben, liseyi bitirdiğimde hukuk alanında ülke sorunları konusunda topluma hizmet amacıyla Hukuk Fakültesini tercih ettim. Beni asıl mutlu eden faaliyetim, anayasa, azınlık hakları, seçim sistemleri, parti içi demokrasi, Bakanlar Kurulunun yapısı, yasama ile yürütmenin ayrılığı, refahın tabana yayılması, asgari ücret, emekli aylıkları, sağlık sosyal güvencesi, yüksek mahkemelerin yapısı, çok programlı liseler, hukuk eğitimi gibi konulardaki tespit ve önerilerimi yayınlamaktır.

Çağımızda hukukçular uluslararası düzenlemeler ve uygulamalar konusunda da yeterli donanıma sahip olmalıdırlar. Bir hukukçu, ülkesine yalnızca belirli hukuk mesleklerinden birine girerek değil, hukukçu olmak zorunluluğu bulunmayan, ancak bir hukukçu olarak daha iyi veya farklı icra edilebilen mesleklerde de önemli hizmetler sunabilir.

Bizce, her bir hukukçu, kendisine en uygun ve topluma azami hizmet ya da yarar sunabileceği alan veya alanlara yönelmelidir.

Prof.Dr.H.Fehim Üçışık