Yalova Üniversitesi Senatosu’nun 30 Mayıs tarihinde almış olduğu karar ile Yalova Üniversitesi’nde bütünleme sınavları kaldırıldı onun yerine yaz öğretimi sistemi getirildi. 

YÖNETMELİĞE AYKIRI

Söz konusu kararın ilgili yönetmeliğe aykırılık oluştuğunu ve mağdur olduklarını dile getirerek Hukukihaber’e ulaşan öğrenciler; Yalova Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği 18. maddesi 9. fıkrasında “Yarıyıl sonu sınavında başarısız olunan dersler ve başarı durumu koşullu olan dersler için bütünleme sınavları yapılır.” ifadesinin yer aldığını ve üniversite içerisindeki arkadaşlarının neredeyse tamamının bütünleme sınavlarının kaldırılıp yaz öğretimi sistemine geçilmesiyle mağduriyet yaşadığını belirtti.

MADDİ KÜLFET

Yalova Üniversitesi öğrencileri adına Hukukihaber’e konuşan Hukuk Fakültesi öğrencisi Cihat Ceylan, “Yaz öğretimi sistemi öğretim görevlilerinin inisiyatifine tabi kılınmıştır. Bu nedenle de öğrenciler açılmayan dersler için kendi üniversitelerine ödeyeceklerinden daha fazla ücretlerle başka üniversitelere yönlendirilmektedir ayrıca başka üniversitede almış olduğu derslerini saydırabilmek adına öğrenciler yoğun çaba ve emek sarf etmektedir.” dedi.

Ceylan sözlerini şöyle devam etti; “Ders içeriğinin en az %70 uyuşması, ders kredilerinin aynı olması gibi problemler öğrencilerin karşısına çıkmaktadır. Başka üniversitelerde yaz öğretimi sistemine öğrencilerin mecbur bırakılmasının maddi külfeti de olayın diğer boyutudur.

İPTAL DAVASI

Ben ve arkadaşlarım da neredeyse üniversitedeki tüm öğrenciler gibi söz konusu sistemin mağduriyetini yaşar iken bu senato kararının üniversitemizin ilgili yönetmeliğine aykırı olduğu iddiasına dayanarak ve uygulanması durumunda telafisi güç veya imkansız zararın oluşacağı gerekçesi ile bu kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması talepli bir dava açtık.

“ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ KARARI UYGULASIN”

Bursa 2. İdare Mahkemesi de söz konusu hukuka aykırılığı görerek oldukça ivedi bir biçimde bir gün içerisinde söz konusu kararın yürütmesini durdurdu. Üniversite yönetiminden mahkeme kararının uygulanmasını ve bir an önce akademik takvimin güncellenerek bütünleme sınavı hakkımızın biz öğrencilere verilmesini bekliyoruz.”

Davacı Hukuk Fakültesi öğrencileri; Cihat Ceylan, Halide Nesrin Yavuzkasap, Kerim Ozan Uzun, Ceyda Türkoğlu ve Süleyman Yılmaz’ın Hukukihaber’e yaptıkları ortak açıklama şöyle: “Söz konusu senato kararının yönetmeliğe aykırı olarak alınmış olmasının öğrencilerde yarattığı mağduriyete dikkat çekmek istiyoruz. Bütünleme sınavı hakkımızın bir an önce biz öğrencilere verilmesinin hukuki güvenlik ve hukuki belirlilik ilkesi doğrultusunda hukuk devleti ilkesinin amaçlarıyla ve aynı zamanda Anayasa’mızca korunan eğitim hakkıyla orantılı olacağını belirtmek istiyoruz. Umuyoruz ki söz konusu karar bir an önce verilir ve biz de öğrenciler olarak bu hakkımızı kullanabiliriz. Bursa 2. İdare Mahkemesi’nin de bu doğrultuda vermiş olduğu ivedi karar dolayısıyla kendilerine teşekkürlerimizi sunarız.” (hukukihaber.net)

Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin ilgili kararı şöyle;