İstanbul Teknik Üniversitesinden:

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ LİSANS EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 11/7/2016 tarihli ve 29767 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Teknik Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Tasarım Projesi/Diploma Projesi: Öğrencinin, mezun olmadan önce, istenen mesleki düzeye ulaştığını göstermek amacıyla mezun olacağı programdan alması zorunlu olan ödevi/projeyi,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (d) bentleri ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Azami süre sonunda mezun olamayan 15 inci maddede tanımlanan son sınıf öğrencilerine uygulamalı dersler ve daha önce alınmamış veya alınıp da sınava girme hakkı elde edilememiş dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Devam şartı aranmayan öğrenciye verilecek başarı notu, devam şartı dışındaki yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınav sonucu göz önünde bulundurularak dersin öğretim üyesince değerlendirilir. Başarısız ders sayısını tek derse indiren öğrenci sınırsız sınav hakkından yararlanır. Tek dersin Tasarım Projesi ödevi olması halinde sınırsız sınav hakkından yararlanılamaz. Kayıtlı oldukları lisans programından mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları ve öğretim planındaki mezun olmak için istenilen tüm şartları sağladıkları halde, mezun olabilmek için gerekli olan 2,00 ağırlıklı genel not ortalamasını sağlayamayan son sınıf öğrencilerine, ağırlıklı genel not ortalamalarını yükseltmek ve mezun olmak için öğretim planında yer alan derslerin içinden seçtikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır.”

“d) Yedi yıllık azami süreden önce, kayıtlı olduğu lisans programının ders planında yer alan uygulamalı dersler ile Tasarım Projesi I ve Tasarım Projesi II derslerinden başarılı olmak şartıyla mezun olmak için tek dersi kalan öğrenciler de, bu dersten daha önce bir kez sınava girme hakkı almış olmaları şartıyla, fakültelerine dilekçe ile başvurarak açılacak yarıyıl sonu sınavına sınırsız girme hakkından yararlanabilirler. Yukarıda belirtilen ek süreleri kullanan öğrenciler, öğrenci katkı payını yatırırlar ve öğrencilik haklarından yararlanırlar.”

“(2) Öğretim; öğretim planında öngörülen dersler, uygulamalar, proje ve stüdyolar, laboratuvar ve atölye çalışmaları, pratik çalışmalar, stajlar, eskizler, arazi üzerinde uygulamalar, seminerler, Tasarım Projesi/Diploma Projesi ve benzeri çalışmalardan oluşabilir. Senatoda aksi kararlaştırılmadıkça, öğretim planlarındaki zorunlu ve seçmeli derslerin ve derslere bağlı olarak yapılan proje, laboratuvar, arazi çalışması gibi akademik etkinliklerin süresi bir yarıyıldır.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Öğretim planından en az 70 krediyi tamamlayanlar üçüncü sınıf,”

“(3) Birinci yılsonunda en az 35, ikinci yılsonunda en az 70 krediyi tamamlayan, sınıfındaki genel not ortalaması sıralamasında ilk % 20’lik dilimde yer alan ve genel not ortalaması en az 3.00 olan öğrenciler çift anadalprogramına (ÇAP) başvurabilirler. Ayrıca bu öğrenciler 17 nci maddede belirtilen en fazla kredi sınırını aşarak sekiz yarıyıldan daha kısa sürede mezun olabilirler.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Tasarım projesi çalışması

MADDE 18 – (1) Öğrencinin, mezun olmadan önce, istenen mesleki düzeye ulaştığını gösteren Tasarım projesi çalışmasını, mezun olacağı programdan yapması zorunludur. Bitirme Tasarım projesi çalışması/bitirme ödevi, öğretim planlarının 7. yarıyılında Tasarım Projesi I, 8. yarıyılında Tasarım Projesi II (sekizinci yarıyıl ) dersi olarak yer alır. Öğretim dili % 30 İngilizce olan lisans programlarında kayıtlı olan öğrencinin isteği ve Tasarım projesi çalışması yürütücüsünün uygun görmesi durumunda, Tasarım Projesi İngilizce hazırlanabilir ve başarılması durumunda kredisi, % 30 İngilizce öğretim kapsamında kabul edilir. Mimarlık Fakültesine bağlı bölümlerin öğretim planlarında Tasarım Projesi I ve II dersleri yerine sekizinci yarıyıl dersi olan Diploma Projesi yer alır.

(2) Tasarım Projesi/Diploma Projesi çalışması ile ilgili hususlar, ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak Senato tarafından belirlenecek esaslara göre uygulanır.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ç) E: Proje, tasarım projesi ve benzeri çalışmalarda, çalışmasını belirlenen sürede bitiremeyen öğrenciye verilir. Çalışmanın ne zaman tamamlanacağı öğretim üyesi tarafından belirlenir. Belirlenen sürede çalışmasını tamamlayamayan öğrenciye FF notu verilir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Arazi üzerinde yapılması gereken derslerle, sınava girme hakkı bir arazi çalışmasının sonucuna bağlı olan derslerin sınavları arazi çalışmalarının bitiminde de yapılabilir. Tasarım projesi sınavı/Diploma Projesi sınavı, yarıyıl sonu veya yaz öğretimi sonu sınav dönemlerinde veya onu izleyen hafta içinde yapılır.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 29 – (1) Ders, uygulama, laboratuvar, proje, seminer, atölye ve Tasarım Projesinin/Diploma Projesinin öğretim bakımından değerlendirilmesi birim kredi üzerinden yapılır. Derslerin ve seminerlerin, bir yarıyıl süre ile haftada bir ders saati, bir kredidir. Uygulama, laboratuvar, proje ve atölye çalışmalarının haftada bir saati, yarım kredi olarak kabul edilir. Senato kararı ile sertifika almaya yönelik dersler kredisiz olarak açılabilir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Kayıtlı oldukları programlarını yukarıda belirtilen şekilde tamamlayanlara, ilgili programları, aldıkları ders, proje, laboratuvar, Tasarım Projesi/Diploma Projesi ve benzeri çalışmalarını, başarı notları ve ağırlıklı genel not ortalamasını, gözetim, iyi durum, onur ve yüksek onur listelerinde olduklarını gösteren bir öğrenim belgesi/transkriptverilir. Öğrenim belgesinde, öğrencinin İngilizce alarak başardığı dersler ayrıca belirtilir.”

MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.