İzmir Demokrasi Üniversitesinden:

İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 6/11/2017 tarihli ve 30232 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İzmir Demokrasi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tezli yüksek lisans derecesi ile doktora programına başvuranların tezli yüksek lisans diplomasına, ayrıca 100’lük sistemde en az 80 veya 4’lük sistemde en az 3 veya muadili bir mezuniyet not ortalamasına ve doktora programında başvurdukları puan türünden en az 60 ALES puanına veya GRE ve GMAT sınavlarında Senato tarafından belirlenen eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir.

(2) Lisans derecesiyle bütünleşik doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden 3 veya muadili bir puan olması ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 80 tam puan almış olmaları gerekir.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Tezli yüksek lisans programına öğrenci kabulünde başarı notunun hesaplanmasında; ALES puanına %50, lisans mezuniyet notuna %20, mülakat/yetenek ve/veya yazılı sınav sonucuna %20 ve yabancı dil puanına %10 ağırlık verilir. Yabancı dil puanı olmayan adayların, buradan gelecek puan katkıları sıfır olarak alınır.”

“(3) Güzel sanatlar fakültesi anasanat dalları yüksek lisans programları için ALES’e girmiş olma şartı aranmaz. Buraya başvuran adayların giriş sınavı başarı notunun hesaplanmasında; lisans mezuniyet notuna %40, sözlü/yazılı mülakat sınavı sonucuna %50 ve yabancı dil puanına %10 ağırlık verilir. Yabancı dil puanı olmayan adayların, buradan gelecek puan katkıları sıfır olarak alınır. Mülakat/yetenek ve/veya yazılı sınav sonucundan 50 puanın altında alan aday başarısız sayılır.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 12 – (1) Sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için adayların lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvar mezunları ile diğer fakültelerin eşdeğer programlarından mezun olanların haricinde yüksek lisans derecesiyle başvuran adayların ALES sözel puan türünde en az 55 puan, lisans derecesiyle başvuran adayların ise ALES sözel puan türünde en az 80 puan almış olması gerekir.

(2) Lisans derecesiyle sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması gerekir. Sanatta yeterlik programına başvuracak olanların sanatta yeterlik programlarına kabulünde, ALES puanı, yüksek lisans not ortalaması ile mülakat/yetenek sınavı/portfolyoincelemesi sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken diğer belgeler Senato tarafından belirlenir.

(3) Sanatta yeterlik programına öğrenci kabulünde, anadilleri dışında YÖK tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği YÖK tarafından kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya bu puan muadili bir puan alınması zorunludur.

(4) Adayların ilgili anasanat dalı tarafından yapılacak olan mesleki birikimi ölçme ve değerlendirme sınavına girmiş olmaları gerekir. Başvurusu kabul edilen adayların sıralaması aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvar mezunları ile diğer fakültelerin eşdeğer programlarından mezun olanlar için yabancı dil puanının %20’si, lisans not ortalaması ile yüksek lisans not ortalaması toplamının yarısının %30’u ve sözlü/yazılı mülakat sınavı puanının %50’sinin toplamına göre yapılır.

b) Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvar mezunları ile diğer fakültelerin eşdeğer programlarından mezun olanların haricindekiler için ALES puanının %50’si, yabancı dil puanının %10’u, lisans not ortalaması ile yüksek lisans not ortalaması toplamının yarısının %10’u ve sözlü/yazılı mülakat sınavı puanının %30’unun toplamına göre yapılır.

c) Programa başvuran adayların başarılı sayılabilmeleri için doktora giriş sınav notunun 100 puan üzerinden en az 50 olma şartı aranır. Eşitlik durumunda sözlü/yazılı mülakat sınavı puanı yüksek olana öncelik verilir.

(5) Sanatta yeterlik programlarına kabul edilebilmek için başarı notunun en az 70 olması gerekir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Danışman değişikliği; öğrencinin ve/veya danışmanın ilgili enstitüye gerekçeli başvurusu, anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile gerçekleşir. Danışmanlığını sürdürürken yurt dışına uzun süreli görevlendirilmiş öğretim üyesinin danışmanlığı altı aydan sonra sona erer. Öğrenci veya danışmanın talebi halinde danışman değişikliği altı aydan önce de yapılabilir. İstifa eden, altı aydan fazla süreyle Üniversite dışında başka bir kurumda görevlendirilen veya kadrosuyla geçen öğretim üyesinin danışmanlığı, danışmanın en geç bir ay içinde başvurması koşulu ile ilgili enstitü kurulu kararı alınarak en çok altı aya kadar uzatılabilir ve bu süre sonunda kendiliğinden sona erer. Yer değiştiren veya emekliye ayrılan öğretim üyelerinin başlamış olan danışmanlıkları, ayrıldıkları tarihten itibaren bir ay içinde yazılı başvurularını yapmaları halinde, süreç tamamlanıncaya kadar devam edebilir.”

MADDE 5 –  Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “en az altı” ibaresi “en az dört” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Kasım” ibaresi “Ekim” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin dördüncü fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkrada yer alan “en az dört” ibaresi “en az üç” olarak, beşinci fıkrasında yer alan “en az altı” ibaresi “en az dört” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 8 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.