Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenecek olan merkezi ortak sınavlar özel okullarda da yapılacak. Bu sınavlara özel okullarda okuyan öğrenciler de girecek. 
Millî Eğitim Bakanlığı'nın, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre yangın, deprem, sel, sağlık sebepleri ve tahliye kararı gibi hâllerden dolayı binayı ani olarak terk etme durumunda kalan kurumlar; sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin rapor hariç diğer nakil şartları aranmaksızın kurumda uygulanan öğretim programlarına kayıtlı öğrenci veya kursiyer sayısına uygun başka bir binada valiliğin izniyle geçici olarak en çok bir yıl faaliyetine devam edebilecek. Bir yıl sonunda şartları uygun binaya nakli yapılmayan kurumlardan mazeretleri uygun görülenlere Bakanlıkça bir yıl daha geçici izin verilebilecek. Okullara valiliklerce verilen geçici nakil izinleri Bakanlığa bildirilecek. Verilen süre sonunda şartları uygun bina bulunarak nakil izni almayan kurumların kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecek."
 

Seviye Belirleme Sınavı'nın yerini alacak yeni sınav sisteminin yasal altyapısı belli oldu. Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarının 8. sınıflarında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden iki yazılı sınav yapılanlardan birincisi, üç yazılı sınav yapılandan ise ikincisi olmak üzere Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce her dönem merkezi sistemle ortak sınav yapılacak. Sınavların yapıldığı günlerde okulda ders yapılmayacak. 
Millî Eğitim Bakanlığı'nın Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre öğretmenler tarafından yapılacak sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulacak. Bir sınıfta veya şubede bir günde yapılacak sınav sayısı üçü geçemeyecek. Sınavların süresi bir ders saatini aşamayacak. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak merkezi sistem ortak sınavlarının takvimi ve süresi kılavuzla belirlenir ve sınav tarihinden en az bir ay önce duyurulacak.
 
-ÖĞRETMENLER TARAFINDAN YAPILACAK SINAVLARDA SORULAR DÖNEM BAŞINDAN BERİ İŞLENEN KONULARDAN SEÇİLECEK-
 
Öğretmenler tarafından yapılacak sınavlarda farklı soru tiplerine yer verilmesi, soruların konulara göre dağılımı yapılırken ağırlığın bir önceki sınavdan sonra işlenen konulardan olmak kaydıyla geriye doğru azalan bir oranda ve dönem başından beri işlenen konulardan seçilmesi esas olacak. Öğretmenler tarafından yapılan sınavlardan önce sorularla birlikte cevap anahtarı da hazırlanacak ve sınav kâğıtları ile birlikte saklanacak. Cevap anahtarında her soruya verilecek puan, ayrıntılı olarak belirtilecek. Sınav soruları, imkânlar ölçüsünde çoğaltılarak öğrencilere dağıtılacak. Görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi, teknoloji ve tasarım derslerinde öğrencilerin başarıları, öğretim programında yer alan ölçme ve değerlendirme etkinlikleri esas alınarak belirlenecek. Seçmeli dersler ile rehberlik ve sosyal etkinlikler puanla değerlendirilmeyecek. Ancak öğrencilerin hangi seçmeli dersi aldıkları karne ve diğer kayıtlarda belirtilecek. Kopya çeken öğrenci okul yönetimine bildirilecek, sınavı geçersiz sayılacak ve puanla değerlendirilmeyecek. Ancak dönem puanının hesaplanmasında aritmetik ortalama alınırken sınav sayısına dâhil edilecek.
 
-İKİ YAZILI SINAV YAPILANLARDAN BİRİNCİSİ; ÜÇ YAZILI SINAV YAPILANLARDAN İSE İKİNCİSİ ORTAK SINAV OLACAK-
 
Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarının 8. sınıflarında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden iki yazılı sınav yapılanlardan birincisi, üç yazılı sınav yapılandan ise ikincisi olmak üzere Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce her dönem merkezi sistemle ortak sınav yapılacak. Sınavların yapıldığı günlerde okulda ders yapılmayacak. Bu fıkranın uygulanması ile ilgili usul ve esaslar Yönerge ile belirlenecek.
 Öğretmenler tarafından yapılan sınavlara herhangi bir nedenle katılamayan, proje ve performans görevini zamanında teslim edemeyen öğrencinin durumu velisine bildirilir. Veli, öğrencinin bunlara katılamama veya zamanında teslim edememe gerekçesini en geç beş iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak bildirir. Merkezi sistem ortak sınavlara katılmayan öğrencilerin bilgileri aynı gün okul müdürlüğünce e-okul sistemine işlenecek.
 Öğretmenler tarafından yapılan sınavlara katılmayan ve okul yönetimince özrü uygun görülen öğrenciler, ders öğretmeninin belirleyeceği bir zamanda önceden öğrenciye duyurularak dersin niteliğine göre yapılacak değerlendirme etkinliğine alınacak. Bu ölçme değerlendirme etkinliği, sınıfta diğer öğrencilerle ders işlenirken yapılabileceği gibi ders dışında da yapılabilir. Öğrenciler, proje ve performans görevini ise öğretmenin belirleyeceği süre içinde teslim edecek. Merkezi sistem ortak sınavlarına katılamayanların durumu okul yönetimince mazeret sınavından önce karara bağlanır. Özrü uygun görülen öğrenciler için Bakanlıkça belirlenen tarih ve merkezlerde mazeret sınavı yapılacak.
 Geçerli özrü olmadan öğretmenler tarafından veya merkezi sistemle yapılan ortak sınava katılmayan, proje ve performans görevini teslim etmeyen öğrencilerin durumları puanla değerlendirilmeyecek. Ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav, proje ve performans adedi tam olarak alınacak.
 
- BİR DERSİN YIL SONU PUANI, BİRİNCİ VE İKİNCİ DÖNEM PUANLARININ ARİTMETİK ORTALAMASI OLACAK-
 
Bir dersin yıl sonu puanı, birinci ve ikinci dönem puanlarının aritmetik ortalaması olacak. Bir dersin yıl sonu notu ise birinci ve ikinci dönem notlarının aritmetik ortalaması olarak alınacak.. Dönem ve yıl sonu puanları hesaplanırken bölme işlemi virgülden sonra dört basamak yürütülecek.
 İlkokul 4. sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ders yılı içinde öğretmensizlik, salgın hastalık ve doğal afet gibi nedenlerle boş geçen dersler için yetiştirme programları uygulanacak.
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen merkezi ortak sınavlar özel okullarda da yapılacak. Bu sınavlara özel okullarda okuyan öğrenciler de girecek.