14 Şubat’ta Hacettepe Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen, “Doktora Öğretiminin İyileştirilmesi Çalıştayı”nın sonuç raporu yayımlandı. Çalıştay raporunda öne çıkan başlıklardan doktora tezine alternatif model sunan başlık dikkat çekti. Başlıkta, “Üç adet özgün araştırma makalesinin” doktora tezi olarak kabul edilmesi teklif edildi.

Birgün’den Mustafa Bildircin'in haberine göre, YÖK Başkanı Erol Özvar’ın başkanlığında düzenlenen Çalıştaya, üniversite rektörleri ve öğretim üyelerinin yanı sıra araştırma görevlileri ve doktora öğrencilerinden de oluşan toplam 240 kişi katıldı.

DOKTORA BÜTÜK SORUMLULUK

Çalıştayda açılış konuşması yapan YÖK Başkanı Erol Özvar, yükseköğretim kurumlarına başta kalite olmak üzere doktora öğretiminin her sürecinde büyük sorumluluk düştüğünü belirtti.

Çalıştay raporunda öne çıkan başlıklar, “Program Açma ve Öğrenci Kabulü, Öğretim Süreçleri, Danışmanlık, İdari Süreçler ve “Araştırma ve Tez Süreci” gibi çeşitli başlıkları altında bir araya getirildi. Dikkati çeken başlıklara yer verilen raporda doktora tezine alternatif bir model sunuldu. Doktora tezi yerine üç adet araştırma makalesinin tez olarak kabul edilmesini içeren başlık akademisyenlerin tepkisini çekti.

TEZ YAZIM MERKEZLERİ KALDIRILSIN

Doktora tezi yerine önerilen modele yönelik konuşan Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Mutlu Arslan, üniversitelerde rektörlükler tarafından keyfi şekilde atama ve yükselme kriterleri belirlendiğini kaydetti. YÖK’ün Doktora Öğretiminin İyileştirilmesi Çalıştayı’ndan çıkan, “Bir problem etrafında üç adet yayınlanmış araştırma makalesinin doktora tezi olarak kabul edilmesi” önerisi akademideki niteliksizliği daha da artıracağını savunan Arslan, “Doktora tezi, bir akademisyenin en önemli bilimsel çalışması ve bilime en büyük katkısıdır. İhtiyaç duyulan şey doktora tezinin ortadan kaldırılması değil, doktora çalışması için gerekli kaynak, imkan ve zamanın sağlanmasıdır. YÖK ille de bir şey ortadan kaldırmak istiyorsa tez yazım merkezlerini ortadan kaldırmayı denemelidir” ifadelerini kullandı.