ANKARA (AA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik ve doğalgaz dağıtım sektöründe Ar-Ge kültürünün oluşmasına önem verdiklerini belirterek, "Kayıp kaçak sorununu asgari seviyeye düşürmek için Ar-Ge çalışmalarına daha fazla yoğunlaşmak gerekiyor. Uzaktan izleme ve kontrol sistemlerinin her dağıtım şirketi için etkin hale getirilmesi, şebeke planlamasının kayıp kaçağı asgari düzeye indirecek şekilde organize edilmesi, master planların gerekirse üniversitelerle birlikte hazırlanması büyük önem arz ediyor." dedi.

Yılmaz, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) koordinatörlüğünde Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) tarafından düzenlenen 3. Enerjide Ar-Ge Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, dünyada Ar-Ge'ye önem veren kamu ve özel şirketlerin rakiplerine fark attığını söyledi.

Kalkınmış ülkelerin Ar-Ge harcamalarına daha fazla kaynak ayırdığını ifade eden Yılmaz, bu yüzden Ar-Ge çalışmalarının rekabet ortamı içinde işletmeler için adete bir varlık mücadelesi olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, uzun vadede teknolojik olarak ilerlemenin en etkili yolunun teknoloji üretilmesi olduğunun altını çizerek, "Bu yüzden Ar-Ge faaliyetlerinden taviz vermek, özellikle de enerji sektörümüz için gerçekçi bir yaklaşım değil. Kurum olarak Ar-Ge alanında atılan her adımı, yapılan her harcamayı Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırım olarak görüyoruz. Enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerimiz bünyesinde Ar-Ge kültürünün oluşmasına büyük önem veriyoruz." diye konuştu.

- "Şirketlerden daha verimli Ar-Ge projeleri bekliyoruz"

Türkiye'nin gelişmesiyle doğru orantılı olarak elektrik ve doğalgaz şebekesinin de daha iyi bir seviyeye geleceğine işaret eden Yılmaz, elektrik ve gaz iletim-dağıtım şirketlerinin uluslararası kalite standartlarına ulaştırılması, yerlilik oranlarının artırılması, kayıp ve maliyetlerin düşürülmesi gibi hedefler doğrultusunda Ar-Ge bütçeleri tahsis ettiklerini ifade etti.

Yılmaz, daha fazla Ar-Ge bütçesi istenmesini anlamsız bulduğunu, öncelikle verilen bütçelerin bitirilmesi gerektiğini söyledi.

Şirketlere verilen hedefler doğrultusunda önemli yol alındığını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Elektrik dağıtım sektörü ile ilgili Ar-Ge projelerini ele aldığımızda sistemin gelişmesi için kaçınılmaz olan akıllı şebeke uygulamalarına dönük pilot projeleri ön sıralarda görüyoruz. Ülkemiz için ve tabi elektrik sektörümüz için kayıp kaçak konusunun büyük bir sorun. Kayıp kaçakla mücadelede son yıllarda önemli bir gelişme gösterdik ama daha hızlı yol almak için dağıtım şirketlerine büyük görev düşüyor. Kayıp kaçak sorununu asgari seviyeye düşürmek için Ar-Ge çalışmalarına daha fazla yoğunlaşmak gerekiyor. Uzaktan izleme ve kontrol sistemlerinin her dağıtım şirketi için etkin hale getirilmesi, şebeke planlamasının kayıp kaçağı asgari düzeye indirecek şekilde organize edilmesi, master planların gerekirse üniversitelerle birlikte hazırlanması büyük önem arz ediyor."

Yılmaz, 2014'ten bu yana kabul edilen Ar-Ge projelerinin maliyetinin 111 milyon lirayı aştığını ve şirketlerden daha verimli sonuçlar sağlayacak düzeyde Ar-Ge projeleri beklediklerini dile getirdi.

- "Ar-Ge harcamalarının 120 milyon lirayı buldu"

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen de sektörde tüketici memnuniyetinin kendileri için öncelikli olduğunu söyledi.

Sürdürülebilir kullanıcı memnuniyetini sağlamanın yolunun ulaşılabilir, çözüm odaklı ve hızlı olmaktan geçtiğini ifade eden Çeçen, bu durumun kendilerini teknolojiyi daha kapsamlı kullanmaya ve Ar-Ge yatırımlarına yönlendirdiğini aktardı.

Çeçen, elektrik dağıtımında 2011'den bu yana 369 Ar-Ge projesi başvurusu olduğunu, bu projelerin 137'sinin kabul edildiğini ve 32'sinin tamamlandığını dile getirdi.

Toplam Ar-Ge harcamalarının 120 milyon lirayı bulduğunu aktaran Çeçen, "Ayrıca, bu dönem teknoloji yatırımlarına 2 milyar liralık bir kaynak ayırdık. 2016-2020 tarife döneminde elektrik dağıtım sektörü olarak 20 milyar liraya yakın yatırım yapacağız. Bunun 203 milyon lirasını Ar-Ge yatırımları oluşturuyor. Bugün geldiğimiz noktada iki yılda bu yatırımların yüzde 50'sini gerçekleştirdik." dedi.

- Telefondan elektrik tüketim değerleri görülebilecek

Çeçen, ELDER olarak Avrupa Birliği "Ufuk 2020" programından hibe almaya hak kazanmış olan "Smarter EMC2 ve Peakapp" olmak üzere iki proje yürüttüklerini kaydetti.

Toplam 4 milyon avro bütçeyle 2015'te başlayan ve bu yıl tamamlanacak Smarter EMC2 projesinde amaçlarının yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik şebekesine verimli ve doğru bir şekilde entegre edilmesi olduğunu anlatan Çeçen, şöyle konuştu:

"Geçen yıl başladığımız ve toplam 2 milyon avro bütçeli Peakapp projesinde enerji altyapısının daha iyi kullanılmasını sağlamayı, tüketicileri enerji verimliliğine teşvik etmeyi ve özellikle yüksek tüketimin azaltılmasını amaç edindik. Bunu da sosyal medya ve online oyun platformu entegrasyonlu akıllı telefon uygulamasıyla gerçekleştireceğiz. 2019'da tamamlanacağını öngördüğümüz Peakapp ile kullanıcılarımız telefonlarından elektrik tüketim değerlerini görüp diğer tükecicilerle kıyaslayabilirken tasarruf fırsatlarını da görebilecekler. Diğer taraftan anlık kişiselleştirilmiş enerji verimliliği püf noktaları ve teklifler yollayan uygulama tasarrufu oyunuyla kullanıcılara eğlenerek öğrenme imkanı sunulacak."