Taşeron işçilerinin kadroya geçişinde süreç başladı. Milliyet gazetesinde yer alan habere göre; Üç kefilli güvenlik soruşturması formu ve hak feragatnamesi ile kamu kurumlarına başvuran taşeron işçileri, yazılı ve sözlü sınavdan geçerse kadroya alınacak.

Taşeron işçileri, 10 gün içinde ilgili kurumlara başvuruda bulunacak. 12 Ocak ile 20 Şubat arasında başvurular incelenecek. Değerlendirmenin bitişinin ve hak sahiplerinin ilan edilmesinin ardından, 21-23 Şubat arasında itirazlar alınacak. İtirazlardan sonra kesin listeler 24 Şubat ve 2 Mart arasında askıya çıkacak. 3-22 Mart arasında sınavlar yapılacak. Sınavda başarısız bulunanlar, 23-26 Mart arasında itirazda bulunabilecek.

2 Nisan’da kadro

Hak sahiplerinin topluca kadroya geçirilmesinde son tarih 2 Nisan olacak. Kadro başvuruları taşeron şirkete değil, istihdam edilecekleri kuruma yapılacak. Kadro geçişi için, “tespit komisyonu” kurulacak. Komisyonu en az üç kişiden oluşacak. Komisyon, üye tam sayısıyla toplanacak ve oy çokluğu ile karar alacak. Üyeler; kendilerinin, boşanmış olsalar dahi eşlerinin, ikinci dereceye kadar kan ve kayın hısımlarının veya evlatlıklarının başvurularında görev alamayacak. İşçilerin sınavda en az 50 puan alması gerekecek. Sorular, çalışanların iştigal ettikleri görevlerle ilgili konularda, yürütmekle yükümlü oldukları vazifelerdeki yetkinliklerini ölçmeye yönelik ve eğitim düzeylerine uygun olarak sınav kurulu tarafından hazırlanacak. 4 Aralık 2017 itibarıyla çalışanlar hak sahibi olabilecek. İşçinin sözlü sınavda da başarılı bulunması şart olacak. Sonuçlar kurumun internet sitesinde ilan edilecek.

Güvenlik taraması

Başvuru formlarına beş vesikalık fotoğraf, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu ve emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmadıklarına dair belge eklenecek. Başvuru formunda işçinin yaptığı işin niteliği, eğitim durumu, sabıka durumu, askerlik ve sağlık durumu gibi bilgiler de yer alacak. Güvenlik soruşturması formunda taşeron işçinin, “akraba ve eski işveren hariç hakkında bilgi verecek üç şahsın” adresleri, açılan soruşturmalar yer alacak. Yakınları hakkında bilgi sorulacak taşeron işçisinin hakkında verilmiş mahkûmiyet kararı veya devam eden davası formda belirtilecek.

Taşerondan ‘ilanlı talep’

Taşeronların kadroya geçişi için süreç başlarken, 25 bin personelle kamuya hizmet veren taşeron şirketler grubu Merdan Sağlık Bilgi İşlem, gazetelere ilan vererek Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile görüşme talebinde bulundu. 

Şirket müdürü Mehmet Yücel, Milliyet’e yaptığı açıklamada 1 Ocak 2018’de yürürlüğe girmesi gereken ama taşeron KHK ile feshedilen 400 milyon liralık sözleşmeleri olduğunu söyledi. Sözleşme için 7.5-8 milyon lira tutarında karar pulu ve damga vergisi ödediklerini, bunun için de kredi çektiklerini anlatan Yücel, taşeronların kıdem haklarının da hakedişlerinden kesileceği endişesi yaşadıklarını söyledi. 

Sağlık Bakanlığı’na temizlik, bilgi işlem ve veri girişi hizmeti verdiklerini anlatan Yücel, feshedilen sözleşme için 2-3 sene taksitli kredi çektiklerini, pek çok taşeronun bu durumda olduğunu anlattı. Yücel, borçların ötelenmesi ya da borcun kapatılması için devletin faizsiz kredi vermesini istedi. Kullandıkları araçların kamu tarafından alınmasının idareye bağlı olduğunu, bunların da ellerinde kalabileceğini ifade eden Yücel, 200-300 bin kişinin işsiz kalabileceğini söyledi.

İdareyle helalleşecekler

Başvurularda bir feragat belgesi olacak. İdare hakkında davası olanlar, hem idareye, hem mahkemeye feragat dilekçesi verecek. Aynı belge, idare aleyhine başlatılan icra işlemleri için de alınacak. İşçi, idareye bir de sulh sözleşmesi imzalayacak. Sözleşmede şu ifadeler yer alacak:

“İşçi, daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığı dönemlere ilişkin olarak iş sözleşmelerinden dolayı herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını ve bu haklarından feragat ettiğini kabul ve beyan etmektedir. İlgili idare de, aranan şartları taşıması kaydıyla, işçiyi sürekli işçi kadrosuna/geçici işçi pozisyonlarına/işçi statüsüne geçirmeyi kabul ve beyan etmektedir.”