ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Doç. Dr. Hatice Karahan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Anadolu Ajansı (AA) iş birliğinde yabancı gazetecilere yönelik gerçekleştirilen eğitim programını "verimli bir diplomasi çalışması" olarak değerlendirerek, "Bu eğitimler hem uluslararası arenada Türkiye'nin bu alandaki donanımını göstermek hem de ilgili ülkelerdeki akademik altyapıyı güçlendirmek anlamında önemli." dedi.

TİKA ile AA iş birliğinde gerçekleştirilen "Ekonomi-Finans Muhabirliği Eğitimi" programında ders veren Karahan, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Karahan, AA Haber Akademisi bünyesinde düzenlenen çalışmaları takdirle karşıladığını, ekonomi ve finans alanındaki eğitimin de bu çalışmaların önemli ayaklarından biri olduğunu söyledi. Karahan, şöyle devam etti:

"Uluslararası verileri okuyabilmeyi, Türkiye'deki verileri hangi kaynaklardan edindiğimizi ve nasıl okumamız gerektiğini anlatıyorum. Aynı zamanda uluslararası verilerde tüm kaynakları göstermeye çalışarak, bu alanda objektif bakış açısı nasıl sağlanır, bunu öğretmeye çalışıyorum. Bu eğitimler hem uluslararası arenada Türkiye'nin bu alandaki donanımını göstermek hem de ilgili ülkelerdeki akademik altyapıyı güçlendirmek anlamında önemli. Verilen ekonomi ve finans eğitiminin Türkiye'nin bu alanda öncü bir isim olduğunu kanıtlamak ve aynı zamanda kamu diplomasisini güçlendirmek açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum."

Karahan, eğitimler süresince kursiyerlerle yakın ilişkiler kurulduğuna dikkati çekerek, katılımcıların ekonomi ve finansla ilgili detayları öğrenirken aynı zamanda Türkiye'yi yakından tanıma imkanı bulduklarını dile getirdi.

- "Verimli bir diplomasi çalışması"

Söz konusu eğitim programını "verimli bir diplomasi çalışması" olarak niteleyen Karahan, bu programlara katılanların Türkiye ekonomisiyle ilgili bilgileri ülkelerinde daha objektif ve doğru yansıtma imkanı bulduklarını ifade etti.

Karahan, kursiyerlerin ekonomi ve finans alanındaki bilgilerini zenginleştirmeye hevesli olduklarını, dersler ilerledikçe ilgilerinin daha da arttığını belirterek, bunun AA Haber Akademisi'nin başarısını gösterdiğini kaydetti.

- Uzman eğitmenlerden ekonomi ve finans dersleri

"Ekonomi-Finans Muhabirliği Eğitimi" programına, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan, Moğolistan ve Tacikistan'dan gelen 25 gazeteci katılıyor. Program kapsamında Ekonomi Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu uzmanlarının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Doç. Dr. Hatice Karahan gibi alanında deneyimli eğitmenler ders veriyor.

Eğitim dili Rusça ve Türkçe olan, Rusça simültane çeviri desteği sağlanan programda, AA Enerji, Finans, Ekonomi, Fotoğraf, Görüntü Haberleri editörleri tarafından kursiyerlere, uluslararası teknolojik gelişmelerin finansal piyasalara etkisi, haber kaynakları ve haber yazım teknikleri, fotoğraf, grafik ve görüntünün habere katkısı konularında bilgi verilirken etkili finans ve ekonomi haber örnekleri gösteriliyor.

Son yıllarda uluslararası ajanslar ve bölgesel medya kuruluşlarıyla iş birliğini artıran AA'nın eğitim programı 30 Mart'ta sona erecek. Programı başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifika verilecek.