BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, kural ihlali yapan şirketlerin tüketicilere ödeyecekleri tazminatları artırmaya yönelik düzenleme teklifinde bulundu.

AB Komisyonu, üye ülkelerdeki tüketici haklarını güçlendirecek yeni düzenleme teklifini açıkladı.

Buna göre, ulusal tüketici makamları, kurallara uygun davranmayan satıcılara, etkili, orantılı ve caydırıcı para cezaları verme yetkisine sahip olacak.

AB üyesi ülkelerde tüketicileri etkileyen yaygın ihlaller için uygulanacak en yüksek para cezası, satıcının söz konusu ülkedeki yıllık cirosunun yüzde 4'ü olacak.

Tüketici dernekleri, hatalı ticari uygulamalarda tazminat, değişim, tamir gibi taleplerde bulunabilecek. Tüketiciler, AB üyesi bütün ülkelerde şirketlere karşı toplu biçimde dava açabilecek.

İnternet üzerinden yapılan alışverişler daha şeffaf hale getirilecek. Tüketiciler, sanal ortamlarda alacakları ürün veya hizmetlerin kim tarafından sağlandığını açık bir şekilde öğrenebilecek.

İnternet üzerinden yapılan ürün arama sonuçlarındaki sıralama hakkında tüketiciye açık bilgi verilecek.

Gıda ve içecek firmalarının, çeşitli ülkelerde sattıkları aynı marka ürünlerde farklı kalitede içerik kullanmaları konusuyla mücadele için AB'nin haksız ticari uygulamalar direktifi güncellenecek.

Yeni düzenlemeyle, yanıltıcı yazılım kullanarak emisyon testi sonuçlarını değiştirdiği ortaya çıkan Alman otomotiv üreticisi Volkswagen'in neden olduğu skandal benzeri durumlarda Avrupa'daki tüketicilerin daha yüksek tazminat alması amaçlanıyor.

Teklifin yasalaşması için AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında üçlü görüşme yapılacak.

Tarafların bir metin üzerinde uzlaşması halinde tüm kurumların onayının ardından teklif yürürlüğe girecek, devamında da AB üyesi ülkelerin gerekli düzenlemeleri uygulamaları gerekecek.