Düzenlemenin önümüzdeki günlerde Meclis'e gelmesi beklenirken af haberleri, düzenli prim ödeme alışkanlığına darbe vuruyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre af çıkacağı haberlerinin yayıldığı ağustos ayında Bağ-Kur'da prim geliri yüzde 10 azaldı. Temmuz ayında Bağ Kur'un prim tahsilatı 475 milyon TL iken bu rakam ağustosta yüzde 10 azalarak 427 milyon liraya düştü.

Hükümetin kamuya olan borçlara ilişkin yeniden yapılandırma çalışmasında son aşamaya gelindi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeniden yapılandırmaya ilişkin açıklamayı arefe günü yapacak. Hükümetin 'bayram müjdesi' niteliği taşımasını hedeflediği düzenleme kapsamında SSK ve Bağ-Kur primleri, vergi borçları, trafik cezaları, elektrik ve su borçları ile birçok ödenmemiş adli ve idari ceza yer alacak. Başbakan Erdoğan'ın açıklamasının ardından Meclis'e sevk edilecek olan düzenlemenin bu ay içerisinde yasalaşarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Borç faizlerinin önemli ölçüde silineceği düzenleme kamunun yaklaşık 100 milyar TL'lik alacağını kapsayacak. Yeniden yapılandırmanın en önemli ayağını ise 47 milyar TL'lik SSK ve Bağ-Kur prim borçları oluşturuyor. SGK, yapılandırma ile alacaklarının bir bölümünü tahsil etmeyi amaçlıyor. Ancak diğer yandan af olarak isimlendirilmemesine karşın düzenlemenin kamuoyunda 'af' şeklinde algılanması prim ödeme alışkanlığını olumsuz etkiledi. Hükümet, bunun önüne geçebilmek için yeniden yapılandırmanın Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı tarihten sonrasını kapsaması kararını aldı. Buna göre yeniden yapılandırmaya, Erdoğan'ın açıklamayı yaptığı 27 Ağustos'tan sonraki borçlar dahil olmayacak. Ancak buna rağmen Bağ-Kur'da prim tahsilat rakamları düşüş gösterdi. Son üç ayda sürekli artış gösteren rakamlar, ağustosta geriledi. Temmuzda esnaf ve çiftçi 475 milyon TL prim ödemesi yaparken bu rakam ağustosta yüzde 10 azalarak 427 milyon TL'ye geriledi. Uzmanlar, esnafın prim ödemesini genellikle ayın son günlerine bıraktığına dikkat çekiyor. Bu nedenle ağustos ayının son günlerinde ortaya atılan af söylentisi, ödeme yapmak üzere olan çok sayıda esnafın bekleme yönünde pozisyon almasına yol açtı.

EN FAZLA DÜŞÜŞ BELEDİYE ÖDEMELERİNDE

Ağustosta prim gelirindeki en büyük düşüş, yüzde 19 ile kamu çalışanlarının prim gelirlerinde oldu. Bunun nedeni ise prim alacaklarının en büyük sorunu teşkil ettiği belediyeler. Af çıkacağı beklentisi, birçok belediyenin prim ödemesini askıya almasına yol açtı. Bu nedenle temmuzda 1 milyar 350 milyon TL olan kamu çalışanları adına yapılan prim tahsilatı, ağustosta yüzde 19 azalarak 1 milyar 80 milyon liraya düştü. SGK'nın prim tahsilatında en çok zorlandığı kesimlerin başında belediyeler geliyor. Kurumun 47 milyar olan prim alacağının 6 milyarı belediyelerden oluşuyor.

Af beklentisiyle ortaya çıkan ödememe eğilimi, SGK'nın toplam prim gelirinde de düşüşe yol açtı. Sigortalı sayısındaki artış nedeniyle son aylarda sürekli artan SGK'nın toplam prim geliri, ağustosta yüzde 4,8 düştü. Temmuzda 5 milyar 676 milyon TL olan kurumun prim geliri, Bağ-Kur ve belediyelerin ödemelerindeki düşüşün etkisiyle ağustosta 5 milyar 404 milyona geriledi.


SGK'NIN PRİM GELİRLERİ

Ay Prim geliri (TL)

Nisan 2010 5 milyar 115 milyon

Mayıs 5 milyar 259 milyon

Haziran 5 milyar 275 milyon

Temmuz 5 milyar 676 milyon

Ağustos 5 milyar 404 milyon
 






Zaman