ATO Yönetim Kurulu Başkanı Baran yaptığı yazılı açıklamada, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35’inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre esas sermaye miktarı 250 bin TL ve üzerinde olan anonim şirketler ile üye sayısı 100 veya daha fazla olan yapı kooperatiflerinin sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu bulunduğunu hatırlattı. Söz konusu hükmün anonim şirketler ve yapı kooperatiflerine ek bir maliyet getirdiğini vurgulayan Baran, şunları kaydetti:

“Anonim şirketler açısından minimum sermayenin 50 bin TL olduğu bir ortamda 250 bin TL sermaye güçlü bir sermaye yapısı olarak kabul edilemez. Güçlü bir sermaye yapısına sahip olmayan şirketler açısından avukat bulundurma zorunluluğu da ciddi bir maliyet oluşturmaktadır. Öte yandan yapı kooperatifleri kar amacı olmayan ve genellikle dar gelirli insanların dişinden tırnağından artırarak biriktirdiği tasarrufları ile uzun vadede de olsa ev sahibi olma arzusuyla oluşturdukları ortaklıklardır. Küçük meblağların bir araya gelmesi ile kurulan, sermaye yapısı çok zayıf, hatta hiç olmayan kooperatiflerin avukat bulundurmak zorunda kalmaları, dar gelirli insanlara ilave bir yük olarak geri dönecektir.”

Anonim şirketler ve yapı kooperatifleri açısından birtakım hukuki uyuşmazlıkların kaynağında doğmadan çözülmesi amacıyla getirilen bu zorunluluğun uygulamada sadece şekil şartı haline gelerek amacından uzaklaştığını vurgulayan Baran, “Bu düzenleme ile bankamatik avukatlar dönemi başladı. Mevzuat dayatması, ceza korkutması ile zorlama bankamatik avukatlar şirketlerimize sadece ek yük getiriyor” dedi.
Ankara Barosu tarafından ATO üyelerine sözleşmeli avukat bulundurma yükümlülüğünü hatırlatan yazılar gönderildiğini belirten Baran, “Üyelerimiz bu durumdan son derece rahatsız. Bizler sanal istihdam değil, gerçek istihdam yaratma derdindeyken bize bu tür yükleri getirmenin bankamatik avukatlar dışında kimseye bir faydası yok” ifadelerini kullandı.

Şirketlere sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için asgari ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası verildiğini kaydeden Baran, “Üyelerimiz yüklü miktarda idari para cezalarıyla karşı karşıya kalıyor. Devletimizin mevzuatta değişikliğe giderek, on binlerce anonim şirketi ve kooperatifi yakından ilgilendiren bu sorunu çözmesini bekliyoruz” dedi.