İSTANBUL (AA) - BURHAN SANSARLIOĞLU - ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden-Houte, Avro Bölgesi'nde büyümenin 2018 yılında yüzde 2'nin üzerinde artış göstereceği öngörüsünde bulundu.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) ikinci tahmin verilerine göre, 19 üyeli Avro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, 2017'nin 4'üncü çeyreğinde 3'üncü çeyreğe kıyasla yüzde 0,6 yükseldi. 2016'nın aynı çeyreğine kıyasla Avro Bölgesi’nde GSYH artışı yüzde 2,7 olarak ölçüldü.

Ekonomistler, Avro Bölgesi'nin yüzde 2'nin üzerindeki büyüme performansının devam edeceğini dile getirdi.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden-Houte, Avro Bölgesi'nde büyümenin 2018 yılında yüzde 2'nin üzerinde artış göstereceği öngörüsünde bulundu. Houte, Avro Bölgesi'nin iyi bir büyüme performansına sahip olduğunu belirti.

Avro Bölgesi'nin 2018 yılına iyi bir temelde başladığını ifade eden Houte, güven endekslerinin de ocak ayında tarihi seviyelerde gerçekleştiğini aktardı. Houte, 2017 yılında büyümeye yönelik en güçlü motorların net ihracat ve iş yatırımları olduğunu belirterek, bu yıl tüketimin düşen işszilik oranı ve ılımlı artan ücretlerle birlikte artmasını beklediğini söyledi.


-"Güçlü avro Avro Bölgesi'nde yıl boyu ihracatı zayıflatabilir"


Houte, güçlü avronun bu yıl boyunca Avro Bölgesi'nde ihracatı zayıflatabileceğini belirtti. Güçlü avrodan dolayı Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), parasal genişlemeyi bitirme konusunda tedbirli davranacağını anlatan Houte, güçlü avronun enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabileceğini vurguladı.

Berenberg Avrupa Ekonomisti Carsten Hesse de Avro Bölgesi'nde büyümenin trendin üzerinde seyretmeye devam ettiğini belirtti. Avro Bölgesi ekonomisinin küresel iyileşmeden fayda sağladığını ifade eden Hesse, bunun ihracat ve iş yatırımlarını da desteklediğini aktardı.

Güçlü avronun ve siyasi belirsizliklerin bölge ekonomisi üzerinde önemli bir etkisinin olmadığını anlatan Hesse, Avro Bölgesi'nde büyümenin 2018 yılında yüzde 2,5, 2019 yılında ise yüzde 2,2 artabileceğini kaydetti. İtalya ekonomisine değinen Hesse, düşen işsizlik oranı ve İtalyan ürünlerine güçlü küresel talebin sanayi üretimini olumlu etkilemesinin İtalya'nın ekonomisini desteklediğini vurguladı.

Hesse, İtalya'da özel sektör kredi büyümesinin de arttığını belirtti. İtalya'nın 2018 yılında yüzde 1,5 büyüme rakamı elde edebileceğini ancak bunun ülkede gerçekleşecek seçimlere bağlı olduğunu aktaran Hesse, birçok partinin harcamanın artacağı ve vergilerde indirime gidileceğine dair vaatlerde bulunduğunu ancak ülkede bütçe açığının büyümeye oranının da yüzde 2,3 seviyesine yakın olduğuna dikkati çekti.