Hürriyet Gazetesi'nden Şükrü Kızılot’un yazısına göre;
 
Avukat ve doktorun; annesi, babası, kocası hatta çocuğu için vergi ödemesi gerekiyor.
 
Aslında vergiyi annesi, babası ve kocasından alıp öyle ödemesi gerekiyor ama onlardan alamayacağına göre, cebinden ödeyecek.
 
ÇOCUK VERGİSİ DE VAR
 
Bu vergi sadece ana-baba ve koca ile sınırlı değil!
 
Çocuk, kardeş, amca, dayı, teyze, hala, kaynana, kayınpeder, kayınbirader hatta komşular ve arkadaşlar için de var.

Galiba kafanız karıştı.
 
Haklısınız..
 
En iyisi olayı kısaca açıklayalım.
 
DAVA YA DA HASTALIK
 
Avukatlık yapan biri, annesi, babası, eşi, çocuğu veya kardeşinin hukuki bir sorunu olsa, davasına girse, ondan para alır mı? Peki amcası, dayısının oğlu, kayınbiraderi, halası ya da teyzesinin hukuki bir sorunu olduğunda, dilekçe yazsa ve davasına girse, onlardan para alır mı? “Ne parasıymış, hiç öyle şey olur mu?” demeyin, yasalara göre alması ya da almış gibi cebinden KDV ödemesi gerekiyor!..
 
Benzer durum doktorlar için de geçerli. Bir doktor, annesi, babası, eşi, kardeşi, çocuğu, diğer akrabaları ya da yakın arkadaşlarının sağlık sorunlarıyla ilgilenip, muayene ya da ameliyat ederse, para almasa bile, almış gibi cebinden KDV ödemesi gerekiyor.
 
Belli ki kafanız karıştı. Özellikle anne olayı çok hassas. Ancak siz yine de “Olur mu böyle şey? İnsan hiç kendisini doğurup büyüten annesinden doktorluk ya da avukatlık ücreti alır mı?” diye sormayın.
 
Bunu biz demiyoruz, KDV Kanunu diyor. Beşinci maddesinde, bu yönde bir hüküm var.
 
KANUN NE DİYOR?
 
KDV Kanunu’nun “Hizmet Sayılan Haller” başlıklı beşinci maddesine göre;
 
“Vergiye tabi bir hizmetten, işletme sahibinin, işletme personelinin veya diğer şahısların karşılıksız yararlandırılması hizmet sayılır.”
 
Aynı kanunun, “Vergiyi Doğuran Olayın Meydana Gelmesi” başlıklı 10. maddesine göre de “Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması” anında, KDV yönünden “vergiyi doğuran olay” meydana gelmektedir.

 İşte bu maddelere göre, avukat ve doktorlar anne, babası, çocuğu veya akrabaları ile eşe, dosta para almadan yaptıkları hizmetler için, sanki para almış gibi, asgari tarife üzerinden KDV hesaplayıp, serbest meslek makbuzu düzenleyecekler.
 
Hemen belirtelim, bu uygulama avukat ve doktorlar dışında, bedava hizmet yapan, diğer meslek grupları ya da işkolları için de geçerli.
 

BİR ÇELİŞKİ
 
Bir avukatın ya da doktorun bir evi olsa ve bu evi anne ve babasına, oğluna, kızına ya da kardeşine bedelsiz olarak kiralarsa, bundan dolayı kira geliri beyan etmesi gerekmiyor. Çünkü, Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesinde, kira gelirinin beyan edilmeyeceği açıkça yazılı.
 
Peki… Evi bedelsiz kiralayan avukat, anne ve babasının ya da çocuğunun davasına para almadan girdiğinde, doktor tedavi ettiğinde, neden vergi ödüyor?
 
Nedeni belli, kanun böyle de onun için…
 
Anladık da bu nasıl bir kanun?
 

Kaynak: Hürriyet