Bilindiği üzere Kentsel Dönüşümde, afet riski altında olan binaların dönüştürülmesinde her türlü harçtan muaf olunmasına rağmen bir çok Belediye çeşitli isimlerde bedel almaya devam ediyordu. Bununla ilgili hukuki bir mücadele veren Avukat Emine Nalçacı emsal olacak bir karar aldı. 

KANUNDA MUAF

Karara ilişkin hukukihaber.net'e özel açıklamalarda bulunan Nalçacı, 'Kentsel Dönüşüm kapsamında binalara riskli yapı raporu alınıyor resmi - mühürlü olarak. Akabinde bina yıkılıyor, yıkıntı hafriyatı ilgili Belediye tarafından taşınıyor, bina depreme ve çevre sağlığına uygun hale getiriliyor. Kanunda ve yönetmelikte her türlü Belediye ve Noter harcından muaf demesine rağmen, Belediyeler çeşitli isimler altında bedeller almaya devam ediyor. Müvekkil şirket üç kez yazılı dilekçe ile alınan bedelin iadesini talep etmesine rağmen Büyükşehir Belediyesi iade etmedi. Alınan bedelin toprak hafriyat taşıma bedeli olduğunu, Belediyenin iş makinesi ve işçilerinin çalıştığını bu yüzden bedel almaları gerektiğini, konu ile ilgili Bakanlık'tan görüş yazısı olduğunu savundular. 

Akabinde harç olduğu için Vergi Mahkemesinde dava açtık; söz konusu tahsil işlemenin kanuna ve yönetmeliğe açıkça aykırı olduğunu, kanunda Belediye ve Noterlerce alınan her türlü harç, ücret, masraf ve döner sermaye ücreti dediğini herhangi bir istisna tanınmadığını belirttik. Büyükşehire Belediyesinin savunduğu Bakanlık yazısı ile konunun değişmeyeceğini, kanun ve yönetmelik karşısında normlar hiyerarşisi gereği bir öneminin olmadığını ileri sürdük. 

Büyükşehir Belediyesi üç başvuru dilekçemizde topraf hafriyat harcı olarak cevap verdiği konuya dair;  alınan bedelin toprak hafriyat harcı olmadığını sistemsel bir hata sebebiyle ödeme makbuzunda onun gözüktüğünü, alınan bedelin aslında sarf bedeli olduğunu belediye tarafından verilen bir hizmetin bedeli olduğunu savunmaya başladı. Biz de bunun önceki savunmalarla tutarlılık göstermediğini, kaldı ki hafriyatın ilgili alanlara taşınmasının ve çevre düzeninin sağlanmasının Büyükşehir Belediyesi'ne kanunen yüklenmiş bir ödev olduğunu belirttik. 

BELEDİYEYE YÜKLENMESİNE...

Mahkeme kanunda hiçbir istisna tanımadan her türlü harç dediği için; riskli yapı teşkil etmeyen binalardan alınır gibi topraf hafriyatı harcı alınmasını hukuka aykırı buldu ve söz konusı bedelin iadesi ile yargılama giderlerinin Büyükşehir Belediyesine yüklenmesine karar verdi.' dedi.

EMSAL NİTELİKTE

Ayrıca 'Olayımızda bedel çok yüksek olmasa da; karar emsal nitelikte, zira benzer durumda bulunan riskli yapılarda metreküp hesabı yapılarak bedel alındığı için rakam bazen elli, yüz binleri bulabilmekte ve şirketler bunu ödemek zorunda bırakılmakta.' diyen Avukat Nalçacı, 'Karar meslektaşlara yol göstermesi ve benzer durumda olanların hakkını araması için faydalı olacaktır.' şeklinde konuştu. (hukukihaber.net)

İŞTE O KARAR;