ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Türkiye ekonomisi, üretime odaklanmış hızlı şekilde yoluna devam etmektedir. Yolunda hızlı ilerlerken Türkiye üzerinde güven algısını yıkmaya dönük hamleler sonuç getirmeyecektir." ifadelerini kullandı.

Özlü, yazılı açıklamasında, mart ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi.

Bakan Özlü, martta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6, arındırılmamış endeksin ise yüzde 6,8 arttığına dikkati çekti.

Türkiye ekonomisinin sanayi öncülüğünde yoluna hızlı bir şekilde devam ettiğine işaret eden Özlü, bu yılın ilk çeyreğinde sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 artış kaydettiğini vurguladı.

Özlü, ilk çeyrekte gerçekleşen yüksek sanayi büyümesinin yılın tamamında da sanayi ve diğer sektörleri tetikleyeceğini belirterek, söz konusu etkinin ekonomik büyümeyi de beklentilerin ötesinde taşıyacağını ifade etti. Özlü, şunları kaydetti:

"Gerek ihracat tarafındaki gelişmeler gerekse de kapasite kullanımlarının şu an geldiği durum sanayi büyümesinin önünde bir sıkıntı olmadığını göstermektedir. İhracat pazarlarımızdaki toparlanma sanayinin daha da güçlenmesinin önünü açacaktır. Sanayi öncülüğündeki bu büyüme, işgücü verilerine de yansımaktadır. Son açıklanan rakamlara göre, ülkemizde son bir yılda 1 milyon 200 bin den fazla yeni istihdam sağlanmıştır. Sanayide yüksek teknolojiye geçiş programımız kapsamında ülkemiz artık daha yüksek teknolojili ürünler üretmeye başlamıştır. Şubat ayında olduğu gibi mart ayında da en yüksek üretim artışını yüksek teknolojili ürünler gerçekleştirmiştir."

Açıklanması planlanan Türkiye'nin dijital dönüşümünü gösteren yol haritasının ülkenin daha fazla katma değer üretmesine ışık tutacağını kaydeden Özlü, "Türkiye'nin sıçrama yapma vakti gelmiştir. Sıçrama ise teknolojiyi üretebilen ve ürettiği teknolojiyi sanayisiyle buluşturabilen bir ekonomi eliyle oluşturulabilir. Türkiye ekonomisi, üretime odaklanmış hızlı şekilde yoluna devam etmektedir. Yolunda hızlı ilerlerken Türkiye üzerinde güven algısını yıkmaya dönük hamleler sonuç getirmeyecektir. Çok daha zor badirelerden Türkiye hep güçlenerek çıkmıştır." değerlendirmesinde bulundu.