Okan Güray Bülbül

Çalışan temsilcisi, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yürütülen çalışmalara ilgili tedbir alınması isteyen ve, tekliflerde bulunan kişilere verilen ad. Aynı zamanda işçileri de temsil ediyor. Çalışan temsilcisinin görevleri arasında işyerinde gerçekleştirilecek risk değerlendirmesi çalışmalarına katılmak ve işyerinde yapılması gerekenler için işverene önerilerde bulunmak var. Çalışan temsilcisinin iş sağlığı ve güvenliği anlamında alınan önlemlerin yetersiz olması durumunda yetkili makamlara başvuru ve şikâyet hakkı var. Yani temsilcilerde teftişin de bir parçası oluyor.
 
En az 2 çalışanın bulunduğu işyerlerinde çalışan temsilcisi bulundurmak zorunlu.
 
100 KİŞİYE 2 TEMSİLCİ
 
Buna göre; 2 ila 50 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde 1, 51 ila 100 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde 2, 101 ila 500 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde 3, 501 ila 1.000 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde 4, 1.001 ila 2.000 arasında çalışanı bulunan işyerlerinde 5, 2.001 ve üzeri çalışanı bulunan işyerlerinde ise 6 çalışan temsilcisi istihdam etmek zorunlu hale geldi.
 
BAŞVURU YAZILI YAPILSIN
 
Çalışan temsilcisi, işyerinde taleplerini yazılı yaparsa, talebe yazılı olarak cevap verilmesi gerekmektedir. Bu süreç sonunda eğer cevap gelmez ve önlemler alınmaz ise çalışan kişi iş sözleşmesini feshedebilir ve kıdem tazminatına da hak kazanır.
 
DİLEKÇE İŞÇİ İÇİN DELİLDİR
 
Bir işçi, çalışan temsilcisi vasıtasıyla yüksek oranda toza maruz kaldığını söyleyerek maske talep edebilir. Çalışan temsilcisinin yazılı talebine cevap verilmemişse de bu durum olası bir mahkeme durumunda delil olarak kullanılır.
 
TEMSİLCİ BAŞI 1.078 TL
 
İşyerinde çalışan temsilcisi seçtirmeyen işverene 1.078 TL para cezası kesilir. Çalışan temsilcisinin öneride bulunma hakkı kullandırılmazsa ise 1.617 TL ceza kapıda demek. Söz konusu 1.078 TL ceza ise temsilci başına uygulanıyor.