ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayi üretiminin eylülde beklentilerinin üzerinde artış sergilediğini belirterek, "Elde edilen veriler, ülke büyümesinin yıl sonunda beklentilerin dahi bir miktar üzerinde olacağına işaret etmektedir." ifadesini kullandı.

Özlü, yazılı açıklamasında, eylül ayına ilişkin sanayi üretim endeksini değerlendirdi.

Eylülde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ise bir önceki aya göre yüzde 0,6 arttığını ifade eden Özlü, sanayi üretiminin eylülde beklentilerin üzerinde bir artış sergilediğine ve üçüncü çeyreğin tamamında yüzde 10 arttığına işaret etti.

Sanayi üretiminin, ülke büyümesinin en önemli göstergesi olduğuna dikkati çeken Özlü, "Sanayi tüm diğer sektörlerin büyümesinin tetikleyicisi ve itici gücüdür. Aynı zamanda ekonominin sanayi eliyle büyümesi, büyümenin sağlıklı ve dengeli olduğunun kanıtıdır. Elde edilen veriler, ülke büyümesinin yıl sonunda beklentilerin dahi bir miktar üzerinde olacağına işaret etmektedir. Nitekim tüm uluslararası kuruluşlar da Türkiye’nin yıl sonu büyümesini yukarı yönlü revize etmişlerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Dış talepteki toparlanmanın sanayi ürünleri ihracatını artırdığını ve bu verilerin sanayi üretimi rakamlarına yansıdığını vurgulayan Özlü, şunları kaydetti:

"Türkiye ciddi bir üretim potansiyeline sahiptir. Uluslararası pazarların harekete geçmesi halinde en büyük ivmeyi Türkiye yakalamakta ve bu pazarlardan her geçen gün daha fazla pay almaktadır.

İç tüketimi artırmak üzere aldığımız tedbirler ve piyasaya güvenin yükselmesi, iç talebin artmasına yardımcı olmuş ve çarkların daha da hızlı dönmesini sağlamıştır. Ayrıca sermaye malı ve dayanıklı tüketim malındaki üretim artışı piyasalara güvenin tekrar geldiğini göstermektedir. İç talep artık düzene girmiştir. Geçtiğimiz dönemlerde ertelenen tüketim ve yatırım harcamalarının da devreye girmesiyle iç talep ve sanayi üretimi yüksek kalmaya devam edecektir.

Büyümeye destek veren diğer sektörlerin de 2017 yılında ivmelendiği görülmektedir. Özellikle turizm gelirleri üçüncü çeyrekte yüzde 37,6 artmıştır. Ekonomide güçlü performans önümüzdeki yıl da devam edecektir. Bakanlık olarak bir yandan sanayi üretiminde artış için çalışırken bir yandan da sanayi üretiminde niteliği artırmak üzere çalışıyoruz. Son olarak KOSGEB aracılığıyla açtığımız programlarla katma değeri yüksek, Ar-Ge’ye dayalı ve ihracat potansiyeli yüksek ürünleri ticarileştirmeden, üretime kadar birçok alanda destekliyoruz. Sanayicilerimizin üretim niteliğinin artmasıyla ülke ekonomisi daha rekabetçi olacak ve ilk on büyük ekonomi arasına girecektir."