AA - ANKARA

Mey Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş mülkiyetinde bulunan ’’Tekel Birası’’ markasının Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi A.Ş’ye devrine izin veren Rekabet Kurulu’nun 25 Ağustos 2009 tarihli kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açıldı. 

Danıştay 13. Dairesi, Kurul kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu. 

Dairenin kararında, birleşme ve devralmalara izin vermenin, Rekabet Kurulu’nun görev ve yetkileri arasında sayıldığı belirtilerek, ilgili mevzuatla birleşme ve devralmaların, ’’Piyasada rekabeti önemli ölçüde azaltacak şekilde hakim durum yaratması veya birden fazla teşebbüssün piyasadaki hakim durumun daha da güçlendirilmesi halinde yasaklanacağının’’ hükme bağlandığı kaydedildi. 

Pazara yeni bir ürün sunmanın oldukça zor olmasının, pazardaki mevcut rekabeti önemli kıldığı belirtilen kararda, üretimi durdurulduktan sonra dahi belirli bir bilinilirliği olan ve en eski Türk birası markasının devralınmasının Efes’in hakim durumunu daha da güçlendirdiğine işaret edildi. 

Kararda, bu nedenlerle, devir işlemine izin verilmesinin Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’a aykırı bulunduğu ve rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına neden olduğu ifade edildi.