İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, bugün iş konseylerinin genel kurullarını gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bugünkü seçimlerle 142 iş konseyimizin 66 tanesinin başkanları değişti. 76 başkanımızın mevcut başkanlıkları devam ediyor." dedi.

DEİK'in faaliyetlerini daha etkin ve odaklanmış şekilde sürdürebilmesi için üyelerin de desteği ile planlanan, bölgesel üyelikten ülke bazlı yapılanmaya dönüşüm süreci kapsamında İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.

Genel kurulun kapanışında konuşan Olpak, bugün ilk defa, hem tüm iş konseylerinin genel kurullarını aynı günde tamamladıklarını, hem de bölgesel yapılanmadan ülke bazlı yapılanmaya geçerek, 142 iş konseyin başkan ve yürütme kurulu üyelerini ayrı ayrı seçerek belirlediklerini söyledi.

Yeni sistemle her üyenin istediği kadar iş konseyine üye olabileceğini dile getiren Olpak, birden fazla temsilci atayabileceğini, bunun önemli olduğunu söyledi.

Olpak, iş konseylerinin aidat miktarlarını ve bütçelerini kendilerinin belirleyeceğini, yeterli üyeye sahip olamayan iş konseylerini kendi içlerinde gruplandıracaklarını, ancak hiçbir grubun kalmamasını istediklerini bildirdi.

Başkan Olpak, "Bugünkü seçimlerle 142 iş konseyimizin 66 tanesinin başkanları değişti. 76 başkanımızın mevcut başkanlıkları devam ediyor." diye konuştu.

DEİK'in gruplaşmaların yaşanacağı ve bu tür mücadelelerin yapılacağı bir alan olmadığını dile getiren Olpak, "İş konseylerinden beklentimiz aslında çok basit; Bu ülkeyi kendisine dert edinen ki onun için buradasınız ve görev aldığınız iş konseyleriyle ülkemizin ilişkilerini ve elbette kendi firmamızın ilişkilerini geliştirici faaliyetler içinde olacak." ifadelerini kullandı.

Olpak, başkanların performansının ölçüleceğini belirterek, 142 iş konseyini etkin bir şekilde çalıştırmak istediklerini, üye sayısının öncelikle 3 bin, sonrasında 5 bine çıkarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Gerçekleştirilen iş seyahatlerinin sonuçlarının takip edilmesinin önemine dikkati çeken Olpak, bunların değerlendirileceğini vurguladı.


- "Daha iyi odaklanma ve verim elde edilecek"


Olpak, DEİK'in 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından 32 yıl önce kurulduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla bugünkü şeklini aldığını belirterek, kurumların organizmalar gibi değişken olduğunu ve ihtiyaçlarının yeniden belirlenebileceğini anlattı.

Eskiden şirketlerin bölgelere üye olduğunu dile getiren Olpak, "Mesela Afrika'nın herhangi bir ülkesinde iş yapan şirket Afrika İş Konseyi'nin tümüne üye oluyordu. Afrika'da 37 ülkenin iş konseyinin tümüne üye olunması odaklanma noktasında istediğmiz verimi elde etme açısından bizim için yeterli değildi." dedi.

Olpak, şu anda şirketin hangi ülkede işi varsa sadece o ülkenin iş konseyine direkt üye olabileceğini kaydederek, şu anda şirketlerin hiçbir sınır olmadan 142 konseyin tamamına üye olabileceğini bildirdi.

Şirketlerin bu sayede hedef ülkelerde daha etkin olacağını ve bağlantılarını daha da geliştireceklerini anlatan Olpak, odaklanmanın artacağını vurguladı.

Olpak, 142 ülke iş konseyinin üye sayılarını artırmanın çok önemli olduğunu kaydederek, ihtiyaç olması halinde iş konseyi sayısını artırabileceklerini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı genel kurulların sonuçları daha sonra açıklanacak.