İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin ekonomik büyümesiyle gerek OECD, gerekse G20 ülkeleri arasında birinci olacağını belirterek, "Bu kadar kabına sığmayan ülkenin ihtiyacı olan tek bir şey vardır. Artık tüketim alışkanlıklarını belirleyen, dağıtım ve tüketim kanallarına hakim olan bir ülke olmalı Türkiye.” dedi.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Tasarım Haftası kapsamında yapılan Design Turkey 2017 Endüstriyel Tasarım Ödülleri törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Zeybekci, TİM'in TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin başkanlığı döneminde tasarım ve inovasyon ekosistemini canlandıran pek çok etkinliği hayata geçirdiğini belirterek, ihracatçıların yapılan tüm faydalı çalışmaların farkında olduğunu söyledi.

- "Türkiye ile ilgili 3 defa yanıldılar"

Türkiye ekonomisindeki iyileşmeler nedeniyle birçok uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun projeksiyonlarını güncellediğini belirten Zeybekci, Türkiye ekonomisinin üretken bir hüviyet kazandığını kaydetti.

Zeybekci, şunları söyledi:

"Dünyada 7-8 tane kredi derecelendirme kuruluşu var. Bu kuruluşlar Türkiye'nin bu seneki ekonomi performansıyla ilgili bazıları 2, bazıları 3 defa iyileştirme yaptılar. Öngörülerini yenilediler. Yani Türkiye ile ilgili 3 defa yanıldılar. Yine tutturamayacaklar, kasım sonu itibarıyla bir daha yenileyecekler tahminlerini.

Geçen sene yaşadığımız o ihanet girişimi, etrafımızdaki ateş çemberi ve algı operasyonlarıyla mücadele edilen bir dönemde, bu sene... Öyle bir Türkiye'den bahsediyoruz ki bu senenin ilk yarısında yüzde 5,1 büyümüş ve bunun yüzde 2,2'sini doğrudan ihracattan sağlamış olan, yatırımlarla beraber yüzde 3,9'unu değer anlamında her ülkenin 'keşke benim de böyle büyümem olsa' diyeceği bir vasıfla elde etmiş olan bir ülkeden bahsediyoruz."

- “Madalya ilk 3'e veriliyor”

Türkiye'nin büyümesiyle 3. çeyrekte gerek OECD gerekse G20 ülkeleri arasında birinci olacağını söyleyen Zeybekci, "Dördüncü çeyrekle beraber yıl sonu itibarıyla dünyada ilk 2'de veya 3'te olacak olan bir ülkeden bahsediyoruz. Yani bu kadar kabına sığmayan ülkenin ihtiyacı olan tek bir şey vardır. Artık tüketim alışkanlıklarını belirleyen, dağıtım ve tüketim kanallarına hakim olan bir ülke olmalı Türkiye." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin gelinen noktada fason üretim merkezi olmak istemediğini ifade eden Zeybekci, "Artık böyle devam edemeyiz. O maraton ve uzun mesafe yarışları gibi herkes yarışı bitiriyor ama madalya ilk 3'e veriliyor. O yüzden bilgiyi, tasarımı satın alan değil, üreten bir ülke olmalıyız." diye konuştu.

Hükümetin 18 Temmuz Pazartesi 2016'da Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası "2017 Yılı İhracat Seferberliğini" açıklamayı planladığını açıklayan Zeybekci, hain darbe girişimi gerçekleşmeseydi ihracat seferberliğinin daha erken açıklanacağını kaydetti.

- "Bu sabır işi, orman yetiştirmek gibi”

Ekonomi Bakanlığı'nın yıllardır TİM tarafından başarılı bulunan tasarımcıları bir yıllığına yurt dışı eğitime yolladığını anımsatan Zeybekci, göreve geldiği dönemde 30 olan bu sayıyı 60'a çıkarma talimatı verdiğini söyledi.

Zeybekci, "Arkadaşlarıma talimatımızdır, geçen hafta da dediğim gibi bunu ne yapın ne edin 100'e çıkarın. Seneye 200'e çıkarın, 300'e çıkarın... Gönderin ki bu arkadaşları 60 taneden 6 tane sağlam yenilik çıkıyorsa, 300 tanesinden 30 tane çıkar. Bu sabır işi, orman yetiştirmek gibi. " diye konuştu.

- " Gençler, yıldızlara uzanın”

Devlet eliyle tasarım ve bilgi üretiminin sağlanamayacağını söyleyen Zeybekci, devletin tasarım ve inovasyonun sadece alt yapısını ve desteklerini sağlayabileceğini kaydetti.

Zeybekci, "Memurla bu iş olmaz. Çünkü onun ay sonunda aldığı maaşı belli. Gençler, sizlere diyorum ki ön sıralara yaklaşın, heyecanınızı kaybetmeyin. Gençler, yıldızlara uzanın. Biliyorum yetişemeyeceksiniz ama hep beraber yükseleceğiz, göreceksiniz." ifadelerini kullandı.

- "Tasarıma para harcamaktan çekinmeyin"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de tasarımın küresel ticarette artan önemine dikkati çekerek, "Tasarıma para harcamaktan çekinmeyin." dedi.

Geçtiğimiz sene ilk kez düzenlenen Tasarım Haftası'na 24 bin tasarım tutkununun katıldığını ifade eden Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Birliklerimiz 25 yıldır 200’ün üzerinde tasarım yarışması düzenledi. Burada da finalistlerin tasarımlarını sergiliyoruz. Tasarım alanında istihdam edilenler için ve tasarım merkezi açan firmalar için muazzam devlet destekleri var.

Biz de bunları anlatıp, ihracatçılara tasarım merkezleri açabilmeleri için danışmanlık masraflarını TİM olarak veriyoruz. Son 1 yılda 66 ihracatçımız bizim vasıtamızla tasarım merkezi açtı ya da başvuruda bulundu."

- Ödüller sahiplerine teslim edildi

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Zeybekci ve Büyükekşi, başarılı bulunan tasarımcılara ödüllerini takdim etti. Ödül alan 60 tasarımcı arasında birçok sektörde faaliyette bulunan şirketlerin tasarımcıları yer aldı.