ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Dünyanın en iyi, en güvenli ve en hızlı işleyen gümrük idarelerini oluşturarak, üreten, büyüyen, büyük ve güçlü Türkiye'nin ticaret kapısı olma hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz." ifadesini kullandı.

Tüfenkci, Dünya Gümrük Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, dünyada artan ticaret hacmine göre ticaretin basitleşmesi, kolaylaşması ve güvenli şekilde yapılmasının öncelikli unsur haline geldiğini belirtti.

Dünya ticaretinde değişen şartların, Türkiye'nin de idari ve fiziki yapısını hızlı ve etkin şekilde sürdürmesini gerektirdiğini ifade eden Tüfenkci, "Bu kapsamda dünyanın en iyi, en güvenli ve en hızlı işleyen gümrük idarelerini oluşturarak, üreten, büyüyen, büyük ve güçlü Türkiye'nin ticaret kapısı olma hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan, kuşakların ve coğrafyaların kavşak noktası olan ülkemizin, dünyanın ilk on ekonomisi arasında yer almasını sağlamak amacıyla gümrük hizmetlerimizin tamamında elektronik sistemleri esas alan, ticareti daha kolaylaştıran ve daha güvenli hale getiren uygulamalara ağırlık veriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, gümrük kapılarını modernize ederek ihtiyaç duyulan yerlerde yeni gümrük kapıları açtıklarını belirterek, teknolojinin sunduğu en son imkanlarla kaçakçılığa geçit vermediklerini ve yasa dışı ticaretle daha etkin mücadele ettiklerini bildirdi.

"Hızlı ve kolay ticaretin güven kapısı" olma vizyonu çerçevesinde gerçekleştirdikleri Tek Pencere Sistemi ile gümrük işlemlerini tek noktada yürüterek, ticaret erbabının zaman ve kaynak maliyetlerini azalttıklarına işaret eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Gurbetçi vatandaşlarımız ve ülkemize gelen turistlere araçları için önceden beyan uygulamasını başlattık. Sınır kapılarımızda kaybedilen zamanın önüne geçtik. Yaşanan bekleme ve kuyrukta beklemeye son verdik. Gümrük beyannamelerinde tescil ve onay işlemlerini birleştirdik. İhracat işlemlerinde e-fatura uygulamasını başlattık. Hızlı kargo taşımacılığını karayoluna açtık. Uluslararası ticari taşımalara kolaylık getirdik. Tır ön beyan ve karayolunda transit rejiminde ön beyan uygulamalarıyla etkin risk analizi ve gümrük işlemlerimiz hız kazandı. Uygulamaya koyduğumuz GET-APP projesiyle, gümrük işlemlerini ithalatçı ve ihracatçımızın izlemesine açıyoruz. Böylece ithalatçımız veya ihracatçımız, eşyasının gümrükteki durumunu baştan sona kadar anında internet üzerinden takip edebilecek. Yeni uygulamayla beklemenin, keyfi uygulamaların ve yüksek maliyetlerin önüne geçilecek, ticaret erbabımızın küresel rekabet gücü artırılmış olacak."

Tüfenkci, gümrük idarelerinin tamamında otomasyon sistemi bulunduğunu, ithalat ve ihracat işlemlerinin yüzde 100'ünün elektronik ortamda gerçekleştirildiğini kaydederek, "1 dakikada ihracat işlemlerinin yüzde 47'sini tamamlıyoruz. 2002 yılında bir ihracat beyannamesinin işlemleri ortalama 15 saatin üzerinde (15 saat 2 dakika) tamamlanırken, 2017 yılında bu süreyi 4 saat 47 dakikaya indirdik. Eşyanın muayenesiyle birlikte belge kontrolünün de yapıldığı kırmızı hat oranı 2010 yılında yüzde 10 seviyesinde iken, 2017'de bu oranı yüzde 5,2 seviyesine çektik." ifadesini kullandı.

Araç ve konteyner tarama sistemlerini kara kapılarıyla limanların tamamına yakınına yerleştirdiklerini aktaran Tüfenkci, plaka tanıma sistemiyle de plakaların otomatik olarak okunacağına, giriş ve çıkışlarda uzun kuyrukların oluşmasının önüne geçileceğine ve olası kaçakçılık faaliyetlerinin engelleneceğine işaret etti.

Tüfenkci, Dünya Gümrük Günü'nün bu yılki temasının "Ekonomik kalkınma için güvenli iş ortamı" olarak belirlendiğini ifade ederek, "Bu çerçevede, ulusal ve uluslararası platformlarda iş birliği çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu vesilesiyle başta gümrük işlemlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinde emeği geçen personelimiz başta olmak üzere tüm gümrük camiasının Dünya Gümrük Günü'nü tebrik ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.