Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, resmî nikâhlı eşi vefat eden kadınlara ayda 250 TL verecek. Kadının tekrar evlenmesi, nikâhsız birlikte yaşaması gibi durumlarda yardım kesilecek. İlk ödeme nisan ayında yapılacak.

Eşi vefat etmiş kadınlar, ilk nakit yardımlarını nisan ayı itibarıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan almaya başlayacak. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve eşi vefat etmiş kadınları içeren Düzenli Nakit Yardım Programı'na göre, ihtiyaç sahibi kadınlar, nakdi yardımlarını iki ayda bir 500 TL olarak alacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadınların yoksulluktan daha fazla etkilendiği gerçeğinden hareketle 'Eşi Vefat Etmiş Kadınlar İçin Bir Nakit Yardım Programı Geliştirilmesine Yönelik Araştırma Projesi'ni Boğaziçi Üniversitesi ile yürüttü. Proje sonucunda, eşi vefat etmiş kadınların yiyecek, yakacak, giyecek, ev eşyası ve çocukların eğitimi gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiği tespit edildi ve kadınlara yönelik düzenli nakit yardımı yapılması önerildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, söz konusu proje doğrultusunda, gerekli altyapı çalışmalarını tamamladı. Kadınların nakit yardımı alabilmesi için Düzenli Nakit Yardım Programı'nı başlattı. Programın içeriği de yayınlanan genelge ile kayıt altına alındı.

Genelgede, programın hedef kitlesinin, 'eşi vefat etmiş, muhtaç durumda bulunan, kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almayan kadınlar' olduğu ifadeleri yer aldı. Genelgeye göre, nakit yardımın yanı sıra ihtiyaç sahibi kadınlara ayrıca yiyecek, yakacak gibi desteklerde de bulunulacak. Çocuklarının eğitimlerine devam etmesi için de çalışmalar yapılacak. Bu yardım programından faydalanabilmek için kadının resmî nikâhlı eşinin vefat etmiş olması gerekiyor.
Başvurular, Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na yapılacak

Kadınlar, nüfusa kayıtlı oldukları yerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuracak.

Oluşturulan mütevelli heyeti, başvuru sahiplerine hane ziyaretlerinde bulunacak.

Başvuru sahibi çalışabilecek durumda ise İşkur'a kaydı yapılacak.

Mütevelli heyetinin veriler doğrultusunda kadının muhtaçlık durumuna karar vermesi halinde nakit yardımı başlatılacak.

Yardımlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nce 2 ayda bir hesaplara yatırılacak.

Kadının tekrar evlenmesi, nikâhsız birlikte yaşaması, muhtaçlık durumunun değişmesi gibi durumlarda kişi, programdan çıkarılacak. Evlilik gibi durumların tespiti her ay, sosyal incelemeler ise her yıl yapılacak.



Milliyet