AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin hazırlayarak, TBMM Başkanlığına sunduğu, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, İmar Kanunu'na geçici bir madde eklenmesini öngörüyor.

Buna göre, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun uyarınca yenileme alanı, Belediye Kanunu uyarınca kentsel dönüşüm ve gelişim alanı, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca riskli alan olarak belirlenen alanlardaki yapılara, geçici olarak elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz bağlantısı yapılacak.

Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni bulunmayan yapıları kullananlar, bu durumdan dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat vermeleri şartıyla yararlanacak.

Geçici abonelik süresi 5 yılı geçemeyecek. Ancak dönüşüm ve yenileme uygulamalarının uzaması halinde, 5 yılı geçmemek üzere uygulama süresince abonelik uygulamasına devam edilecek.

Bu yapılara geçici olarak elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz bağlantısı yapılması herhangi bir kazanılmış hak oluşturmayacak. Düzenleme, 1 Kasım 2015'ten önce inşa edilmiş yapılar için uygulanacak.

Teklifin gerekçesinde, düzenlemeyle kentsel dönüşümün teşvik edildiği belirtilerek, zaman içerisinde konut sahiplerinin kentsel dönüşümden yana tavır almalarının, yaşanan sorunların ortadan kaldırılmasına imkan sağlayacağı belirtildi.