İstanbulluların dört gözle beklediği Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hatları dün Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Erdoğan, hatların İstanbullulara net 1 saat 10 dakika kazandıracağını belirterek, "Görüyorsunuz hizmet başka bir şey, laf başka bir şey" dedi. İstanbul'un bir ucundan Marmaray'la boğazın altından geçip diğer ucuna giden bu banliyö hattının hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "Hatla eskiden 185 dakikada katedilebilen mesafe şimdi 115 dakikaya indi. Bu hat, saatte tek yönde 75 bin, günde ise 1 milyon 700 bin yolcu taşıyacak. Bir başka ifadeyle normalde ancak 100 bin araçla taşınabilecek yolcuyu, bu banliyö tren hattımız tek başına gidecekleri yerlere ulaştıracak" dedi.

ÜCRET TARİFESİ BELLİ OLDU

Açılış sonrası en çok merak edilen konu ise ücret tarifesi oldu.

Halkalı-Gebze Banliyö Hattı'nda en uzun yolculuk 5.70 TL, en kısa yolculuk 2.60 TL.

43 DURAK VAR

Halkalı-Gebze arasında toplamda 43 durak yer alıyor. 115 dakika süren yolcululukla aktarma noktaları kullanılarak birçok noktaya kesintisiz ulaşım sağlanabilecek.

GÜNDE 1.7 MİLYON YOLCU 100 BİN ARACA EŞDEĞER

- 185 dakikalık mesafe 115 dakikaya indi.

- Üsküdar-Sirkeci arası 4 dakikaya, Bostancı-Bakırköy arası 37 dakikaya indi.

- Halkalı'dan Gebze'ye tam bilet fiyatı 5.70 TL, öğrenci ise 2.75 TL olarak belirlendi.

- Toplam 13 istasyondan 16 adet metro ve tramvay hattına bağlantı yapıldı.

- Saatte tek yönde 75 bin, günde ise 1.7 milyon yolcu taşınacak.

- Toplam 76.6 kilometrelik hat Marmaray'la birlikte 43 istasyondan oluşuyor.

- Proje kapsamında 155 yürüyen merdiven, 191 asansör yapıldı.

- İnşaat sırasında14 tarihi istasyon ve tüm tarihi yapılar korundu.

- 170 sanat yapısı yeniden inşa edildi.

- Yeni hatla Ankara'dan kalkan YHT, Gebze'den Halkalı'ya kadar ulaşacak.

8.5 MİLYAR TL HARCANDI

Bugüne kadar hatta yaklaşık 8.5 milyar lira harcandığını belirten Erdoğan, bu hatla birlikte İstanbul'un 170 kilometre olan raylı sistem uzunluğunu, 63 kilometre ilaveyle 233 kilometreye çıkardıklarını aktardı. Erdoğan, "İstanbul'un tam 10 ilçesi bu hattı doğrudan kullanma imkanına sahip olacak. Bu hat, İstanbul trafiğinde çok önemli bir rahatlamaya yol açacaktır" dedi.

300 ARAÇ ÜLKEMİZDE ÜRETİLDİ

Bu hatta çalışacak 440 araçtan 300'ünün Türkiye'de üretilmesinden de iftihar ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Adeta sıfırdan yapmışcasına bu hattı yeniledik, geliştirdik, yepyeni bir çehreye büründürdük" diye konuştu. AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım da, artık İstanbul'un her tarafından hızlı trenle Ankara ve Konya'ya rahatlıkla gidilebileceğini anlatarak, "Bir-iki yıl sonra Edirne'ye de hızlı trenle gitmek mümkün olacak" ifadelerini kullandı.

GEBZE-HALKALI BANLİYÖ TREN HATTI'NDA İLK GÜN

Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı'nda bu sabah ilk seferler başladı. Vatandaşlar sabahın ilk saatlerinde banliyö tren hattını kullandı. (Akşam)