Maliye Bakanlığı’nın eski bürokratlarının kurduğu ve vergi konusunda incelemelerin yer aldığı vergialgi.net adlı internet sitesi, hayatın gerçeklerine uymayan vergi düzenlemeleriyle ilgili bir araştırma başlattı. 

Vergi mevzuatı ile gerçek hayat arasında tespit edilen çelişkileri bir araya getirmek için çalışma yapan siteye başvurular 30 Kasım’a kadar yapılabilecek. Elde edilen veriler bir rapor haline getirilerek kamuoyu ile paylaşılacak. Araştırma çağrısında günlük yaşantıda yasal düzenlemeler yapılırken, hedeflenenlerin gerçek hayatla örtüşmeyebileceği durumların görülebildiği belirtilerek, “Bazı düzenlemelerin fiilen uygulanabilirliği olamamakta, bazıları ise kamuoyu tarafından benimsenmediği için uygulama şansı bulamamaktadır” denildi. 

Yazıda bir de ilginç örnek yer alıyor. Vergi mükellefleri, işle ilgili giderlerini ancak fatura ile belgelemek zorunda olup, sadece düşük tutarları, kırtasiye ve temizlik malzemesi alımlarını perakende satış fişi ile belgelendirebiliyorlar. Ticari kazancın elde edilmesiyle ilgili bir mal ve hizmet alımının bedeli 10 lira dahi olsa, fatura ile belgelendirilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekilen çalışmada, her tutardaki işlem için yazarkasa fişi almayıp, fatura talep etmenin günlük hayatta çok mümkün olmadığı dile getiriliyor. Katılımcıların katkılarıyla elde edilecek verilerin bir rapor halinde kamuoyu ile paylaşılacağı ve gelecekte yapılacak düzenlemeler için yol gösterici bir çalışma hazırlanacağının belirtildiği açıklamada, başvuruların en geç 30 Kasım’a kadar vergialgi.net adlı internet sitesine iletilmesi isteniyor.



HÜSEYİN GÖKÇE / DÜNYA