İSTANBUL (AA) - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Rusya’ya yapılan kimyevi madde ihracatının 2015'te yaşanan Uçak Krizi'nin etkilerini atlatmaya başladığını belirterek, "Rusya’ya kimyevi madde ihracatımız 2015 yılında 391 milyon dolar, 2016 yılında 230 milyon dolar iken, bu yılın ilk 10 aylık döneminde toplam 268 milyon dolara ulaştı. Yıl sonunda 300 milyon doları bulacağımıza, 2018’de de 500 milyon dolar seviyesine ulaşacağımıza inanıyoruz.” dedi.

İKMİB, ihracatı artırmak, firmaların uluslararası alanda çok daha güçlü bir konuma ulaşmasını sağlamak ve yeni pazarlara ulaşmak amacıyla iki gün sürecek “Rusya Alım Heyeti” organizasyonunu düzenledi.

Burada konuşan Akyüz, 23 Rus zincir tedarikçinin gün boyunca Türk ev ve mutfak ürünleri ile kozmetik sektörü şirketleriyle 750’ye yakın görüşme yapacağını söyledi.

Türkiye’nin Rusya’dan sürekli petrol ürünleri ithal ettiğini anlatan Akyüz, Türkiye’nin de Rusya’ya kozmetik, ev plastikleri ve ambalaj ihraç ettiğini kaydetti. Akyüz, “Doğalgazda çok ciddi bir alımımız olduğu için o açığı kapatmamız zor oluyor ama biz katma değeri yüksek ürünlerle açığı kapatmaya çalışıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

“Rusya’da randevu alınamayan firmaları firmalarımızın ayağına getirdik.” diyen Akyüz, “Türkiye’nin kimyevi maddeler ihracatında Rusya zaten uçak krizine kadar ilk 3’teydi. Uçak ve vize krizi bizim ihracatımızı aşama aşama eritti. Şu anda 20. sıralara kadar geriledi. Bizim amacımız Rusya’yı tekrar ilk 3’e çıkarabilmek. Bugün ve yarın yapılacak B2B görüşmelerde 100 milyon dolarlık hacim oluşmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

-"Rusya’ya ev-mutfak eşyaları sektörünün ihracatı 17,5 milyon dolar"


Rusya’ya yapılan ihracatın 2015'te yaşanan Uçak Krizi'nin etkilerini atlatmaya başladığını belirten Akyüz, “Rusya’ya yaptığımız kimyevi madde ihracatımız, 2015 yılında 391 milyon dolar, 2016 yılında 230 milyon dolar iken, bu yılın ilk 10 aylık döneminde toplam 268 milyon dolara ulaştı. Yıl sonunda 300 milyon doları bulacağımıza, 2018’de de 500 milyon dolar seviyesine ulaşacağımıza inanıyoruz. Bunu çok rahat yapabiliriz. ” diye konuştu.

Akyüz, Rusyaya ihracatta sektörün alt kollarının ihracatına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Rusya’ya ilk 10 aylık dönemde ev-mutfak eşyaları sektörünün ihracatı 17,5 milyon dolar iken, plastik ambalaj sektörüne baktığımızda 31,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Kozmetik ve temizlik sektöründe ise Rusya’ya ihracatımız bu yılın 10 aylık döneminde 46 milyon dolara ulaşmış durumda.

Kimya sektöründe Rusya’ya en çok anorganik kimyasallar, boya-vernik-mürekkep ve müstahzarları, uçucu yağlar-kozmetikler, sabun ve yıkama müstahzarları ihracatı gerçekleştiriyoruz."


-“ B2B görüşmelerle doğrudan adrese teslim iş yapılıyor


İKMİB’in fuar organizasyonlarının yanında Alım Heyeti Programları ve burada yapılan B2B görüşmelere ağırlık verdiğini belirten Akyüz, “B2B görüşmelerle doğrudan adrese teslim iş yapılıyor. İhracatçı hangi ölçekte firmalarla görüşmek istiyorsa onları bulup getiriyoruz.” bilgilerini verdi.

İngiltere ve Kenya’da da bu organizasyonları düzenlediklerini anlatan Akyüz, organizasyonlara Ekonomi Bakanlığı’nın destek olduğunu aktardı.

Akyüz, resmi makamlarla gümrüklerdeki fazla mesai, ordino ve asgari ücretlerle ilgili görüşmeler yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Organizasyonun açılışı Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Yardımcısı Hakan Kızartıcı, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği (PLAT) Başkanı İmer Özer, İMMİB Genel Sekreteri Armağan Durdu ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreter Yardımcısı Coşkun Kırlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.