İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kadının durumunu iyileştirmek ve kadınların topluma sağlayabileceği katkıyı en üst düzeye çıkarmak için çalışılması gerektiğini belirterek,"Kadınların evde, sokakta, iş yerinde ve siyasette karşılaştıkları ayrımcılık ve sorunların ortadan kaldırılabilmesi için gerekli adımların hızlanarak atılması gerekli." değerlendirmesinde bulundu.

İKV Başkanı Zeytinoğlu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Dünya Kadınlar Günü'nde kadınların evde, sokakta, iş yerinde ve siyasette karşılaştıkları ayrımcılık ve sorunların ortadan kaldırılabilmesi için gerekli adımların hızlanarak atılması gerektiğini belirtti.

Zeytinoğlu, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?" anlayıştan yola çıkarak, tüm dünyada ve Türkiye’de kadının durumunu iyileştirmek ve kadınların topluma sağlayabileceği katkıyı en üst düzeye çıkarmak için çalışılması gerektiği kaydetti.

Kadınların istihdama katılım oranın özellikle üyesi olmayı hedeflenen AB ile karşılaştırıldığında Türkiye'de oldukça düşük olduğunu ifade eden Zeytinoğlu şunları kaydetti:

"Türkiye’de kadının istihdam oranı yüzde 27,5 düzeyinde iken, bu oran AB’de yüzde 65 düzeyindedir. Global endekslere baktığımızda da yine ülkemizin cinsiyet eşitliği açısından geri sıralarda olduğunu görmekteyiz. Kadın ve erkek arasında ekonomiye katılım, eğitime erişim, sağlık ve siyasi güçlenme alanlarındaki farkı ölçen Küresel Cinsiyet Açığı endeksinde Türkiye 144 ülke arasında 130’uncu sıradadır. Kadınlarımızın ekonominin her alanında, toplumsal yaşamda ve siyasette daha fazla katılımcı olması için uygun koşulların hazırlanması, gerekirse kota uygulamasının yapılması desteklenmelidir."