Çorum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen geleneksel ödül töreni programına katılan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının yeni hükümetten beklentilerini sıraladı.

2003 yılındaki krizin ağır yaraları sarılırken TOBB'un Türkiye'yi, dünyanın 10 büyük ekonomisi içerisinde yer almak gibi bir hedef koyduğunu açıklayan Hisarcıklıoğlu, bugün bu hedefin milletin ve devletin ortak hedefi haline geldiğini belirtti.
Bu ortak hedefe ulaşmanın yolunun girişimcilerin önünün açılmasına bağlı olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, bunun gerçekleşmesi içinde yeni anayasa ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Yeni anayasa konusunda iktidarı ve muhalefeti tüm siyasi partilerin uzlaşmış durumda olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Yeni bir anayasa diyoruz. Bugün iktidarı ile muhalefeti ile bütün partiler uzlaşmış durumda. Biz 11 yıl önce o günkü şartlarda yeni bir anayasa taslağı hazırlayarak tartışılması için kamuoyuna sunmuştuk. Bugün yeni anayasa noktasında herkes mutabık bundan memnuniyet duyuyoruz. Bu meclisin esas görevi Türkiye'yi 2023 yılına hazırlamak olacak. Oda yeni bir anayasa ile. Yeni anayasa ne sağlayacak? Almanya'daki bir vatandaşın devletin karsısında ne hakkı varsa onu istiyorum. Fazlasını istemiyorum, noksanını da istemiyorum. Onun devleti karşısında benden fazla hakkı varsa onu istiyorum. Onun için yeni bir anayasa istiyorum. Önümün açık olabilmesi, elimin hür olabilmesi için buna ihtiyaç var" dedi.

Siyasi partiler ve seçim yasasının da değiştirilmesi için çağrıda bulunan Hisarcıklıoğlu, "Millet ile vekilin arasındaki bağı güçlendirmezsen her yıl otomatik milletvekili eskitme makinesi gibi çalışırsın. Ne olur hataları noksanlık görüyorsanız vekillerde aramayın sistemde arayın. Vekilin seçilmesinde Çorumlu, Kayserili, Ankaralı olarak söz sahibi olmak istiyoruz. Yoksa önüne fiks menü gelir fiks menüye oy verirsiniz. Yarın ben şuna oy verdim diye vekile hesap sormaya kalkmayın. Birbirimizi
kandırmayalım. Hepiniz lidere oy veriyorsunuz. Yalan mı?. Hanginiz lidere oy vermedi? Ama lideri nerede bulacağız. Nerde söyleyeceğiz derdimizi? Derdimi Çorumlu vekile söyleyeceksem sistemin vekille ile aramızdaki bağı güçlendirmesi lazım"
İş dünyası olarak tek hedeflerinin Türkiye'yi zenginleştirmek olduğunu açıklayan Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "Biz ölmek istemiyoruz. Bizim tek hedefimiz var. Bu ülkeyi zenginleştirmek istiyoruz. Bizim önümüzü açın. Biz kusursuz değiliz. Kazandığımızı bu ülkenin geleceğine yatırırız. Çalıştığımız işçi ile gurur duyarız. Bizim işverenle, işçiyle farkımız yok. Gözümüzü dikmeyin bize. Gözünüzü diktikçe kaynağı heder ediyorsunuz. 30 yılda bakın biz 27. sırada olan ekonomimizi aldık 16 büyük ekonomisi yaptık. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi yaptık. Rahmetli Özal bu ülkenin başında iken Türkiye'nin toplam ihracatı 3 milyar dolardı. Bunun yüzde 901'ı tarım ürünleri idi. Bugün Türkiye 130 milyar dolar ihracat yapıyor bunun yüzde 92'si sanayi ürünü. Bunu yapan girişimcilerimiz. Nerden nereye geldi Türkiye? Avrupa'da satılan her 3 beyaz eşyadan biri Türk malı, her 4 televizyondan bir tanesi Türk malı. Böyle bir şeyi hayal edemezdik. Bizde petrol, doğalgaz yok. Allah bize müteşebbis ruh vermiş.

Devletten bir lira para istemiyoruz. Tek isteğimiz şu bizim rakiplerimiz hangi futbol sahasında futbol oynuyorsa aynı standartlara getirin. Fazlasını da istemiyorum. Şimdi hedefimiz 13 yıl sonra ilk 10'a getirmek. Ondan sonra hedefimiz bir numara yapmak."


İHA