İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Odası'nın yeni Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, "2017'de toplam gelirlerimiz 279 milyon 500 bin 759 lira, toplam giderler ise 217 milyon 992 bin 442 lira olarak gerçekleşti. Böylelikle 2017 bütçesi, 61 milyon 508 bin 317 lira fazla verdi. Bu rakamlar 'gereken yere, gerektiği kadar' anlayışımızın da somut bir yansımasıdır." dedi.

Oran, İTO'nun 2018 yılı i̇ş programı ve bütçe görüşmeleri toplantısında yaptığı konuşmada, merhum başkan İbrahim Çağlar’a rahmet dileyerek başladı.

Oran, oda başkanının vefatı halinde bir ay içerisinde yönetim kurulunun bir seçim yapması gerektiğini anımsatarak, "Bizler de dün yönetim kurulu toplantımızı yaptık. Yönetim Kurulu üyelerinin teveccühüyle makam hırkasını giydik. Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki; burada bir devir teslim yok, bir ahde vefa var. Yönetim Kurulu Başkanı olarak bu göreve gelmiş olmam, bayrağı ileri taşıma gayretinin neticesidir. ‘Daha büyük oda, daha güçlü üye’ şiarıyla Cenab-ı Hak, ülkemizi büyütmek için çalışmayı, iş dünyası için yeni kapılar açmayı nasip etsin.” diye konuştu.

Oran, binaların bakım-onarım giderleri kalemine 18 milyon lira kaynak ayırdıklarını belirterek, bilgi işlem geliştirme giderleri kalemine 6 milyon lira, sergi ve fuarlara ait giderler kalemine 16 milyon 750 bin liralık kaynak ayırdıklarını, projelere bağlı diğer faaliyet giderleri kalemine ise 6 milyon lira tahsis ettiklerini bildirdi.

Kamuoyu oluşturma, tanıtım ve ilan giderlerinde geçen yıl 6 milyon lira olan tahsisatı 7,5 milyon liraya çıkarttıklarını aktaran Oran, şunları kaydetti:

"Meclis kararıyla yapımı devam eden okullara yönelik ödemeler bu yıl da sürüyor. Bu okullarla ilgili 19. dönem olarak bugüne kadar ödediğimiz hak ediş tutarı 146 milyon 531 bin lira oldu. Kalan ödeme ise 3 milyon 940 bin lira. Bu tutarı da 2018’de ödeyerek sorumluluğumuzu tamamlayacağız.

Diğer yandan Teknopark İstanbul Yerleşkesi içinde üniversitemiz için bir Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi inşaatına başlıyoruz. Böylesi önemli bir teknoloji üstünde üniversitemizin de yer alması gerektiğine inanıyoruz. Tüm bu ödemeler için okul yaptırma giderleri kalemi altında 10 milyon liralık kaynak yer alıyor. 19. dönem olarak üniversitemize bugüne kadar 104 milyon 328 lira bütçe aktardık."


- "Üniversite öğrencilerine burs vermeye devam edeceğiz"


Öztürk Oran, kültürel amaçlı faaliyetler kalemine toplam 10 milyon liralık kaynak tahsis ettiklerini belirterek, eğitim faaliyetleri kapsamında üniversite öğrencilerine burs vermeye bu yıl da devam edeceklerini, eğitim giderleri kalemine de 9 milyon lira kaynak ayırdıklarını bildirdi.

Oran, 2018 yılı bütçesine de sosyal yardımlar için 20 milyon lira kaynak ayırdıklarını belirterek, birlik aidatı, personel emekli sandığı gibi tüm aidat ve fon ödemelerinin yer aldığı kanuni aidat, pay ve fonlar kalemine ise 35 milyon 361 bin lira tahsis ettiklerini kaydetti.

2018 bütçesinde meslek komitelerinin projelerine bağlı faaliyet giderleri kalemini geçen yıla göre yüzde 36 arttırarak 5,5 milyondan 7,5 milyon liraya çıkardıklarını aktaran Oran, son 4 yılda komitelere projelerinde ve pazar arayışlarında kullanılmak üzere 16 milyon lira kaynak tahsis ettiklerini ifade etti.

2017 bütçesine ilişkin yekun tutarları da paylaşan Oran, şunları kaydetti:

"2017’de toplam gelirlerimiz, 279 milyon 500 bin 759 lira, toplam giderler ise 217 milyon 992 bin 442 lira olarak gerçekleşti. Böylelikle 2017 bütçesi, 61 milyon 508 bin 317 lira fazla verdi. Bu rakamlar 'gereken yere, gerektiği kadar' anlayışımızın da somut bir yansımasıdır. Nitekim bizler 'nehirde akan suyu dahi israf etmemeyi' öğütleyen bir Peygamberin ümmetiyiz. O halde üyemizin parasını kılı kırk yararak sarf etmek de en önemli sorumluluğumuz. Böylelikle 416 bin üyeli odamızın 301 milyon 350 bin 8 liralık 2018 yılı bütçesini ve iş programını da tensiplerinize sunuyoruz. Allah, ülkemizi ve üyemizi büyütecek işlerde kullanmayı nasip etsin."