Kamu İhale Kurumu'nun "Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, ihalelerde ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenmesi ile ilgili hususlar Tebliğe eklendi.

İlgili Kanun uyarınca, ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre belirlenebileceği gibi fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar dikkate alınarak belirlenebilecek.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin hangi yöntem kullanılarak belirlenebileceği hususu tamamen idarenin takdirinde olurken, fiyat dışı unsurlar kullanılarak belirlenmesi durumunda, söz konusu unsurların idari şartnamede açık ve net olarak düzenlenmesi gerekecek.

Ayrıca, idari şartnamede fiyat dışı unsur olarak belirlenen hususların parasal değerlerinin veya nispi ağırlıklarının belirlenmesi de gerekirken, ihale konusu işin beklenen kaliteye uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik parametreler, kamuya karşı yükleniminde bulunan işlerin miktarı veya tutarı bakımından kapasite durumu ya da ihale konusu işi oluşturan bileşenler itibariyle isteklinin teklifi ile yaklaşık maliyet yapısının birbiri ile uyumu gibi hususlar da fiyat dışı unsur olarak belirlenebilecek.

Öte yandan, söz konusu değişiklikle Bakanlıklar tarafından ön proje üzerinden ihalesi yapılacak olan üst yapı işleri için 0,90'dan küçük, 1,10'dan büyük olmamak kaydıyla farklı katsayılar belirlenmesi de mümkün olacak.



AA