Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile ilgili ikincil mevzuat çalışmalarını yürütürken hiçbir kurumsal taassup göstermeyeceklerini açıkladı. Yeni düzenlemeleri iş dünyası temsilcileri ile birlikte hazırlayacaklarını belirten Bakan Ergün, ayrıca bu çalışmalar süresince kurumlar arası yetki çatışmasına meydan vermeyecek şekilde bir uzlaşma anlayışını ortaya koyacaklarını ifade etti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen Türk Ticaret Kanunu semineri açılışında konuştu. Bakanlık olarak 2011'e önemli yasal düzenlemelerle başladıklarını belirten Ergün, öncelikli olarak ticaret ve borçlar gibi iki temel kanunu, ardından da torba tasarıyı kanunlaştırdıklarını söyledi. Yeni TTK'nın iş dünyasında olumlu sonuçlar vermesi için kanunun iyi uygulanması ve bunu destekleyecek ikincil düzenlemelere ihtiyaç olduğunu kaydeden Ergün, "Kötü kanunla iyi adalet olmaz; ancak iyi kanun da hayata geçirmemize bağlıdır. Yeni kanun, ülkemizde yatırım ve iş yapma ortamının iyileşmesi, şirketlerimizde kurumsal yönetim ilkelerinin benimsenmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca ülkemizin mevcut bilimsel birikimi korunmuş, içtihatlarla sağlanan hukukî gelişim sürdürülmüş, ticarî işletme, şirketler, sermaye piyasası, taşıma, deniz ticareti ve sigorta hukuku gibi konular, Avrupa Birliği müktesebatıyla uyumlu hale getirilmiştir." dedi.

Kanunla 'çaycı ve muhasebeciden denetim kurulu üyesi atama' dönemini sona erdirdiklerini aktaran Ergün, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin almaksızın, yurtdışında bir anonim şirket kuran veya sermayeyi artırmak için halktan izinsiz para toplayanlara da hapis cezası getirildiğine vurgu yaptı. Kanun çerçevesinde işletmelere yönelik hükümlerin uygulanmasında kendilerine etkin görevler verildiğini de aktaran Nihat Ergün, kanunun yüklediği yeni yetki ve görevleri yerine getirmeleri noktasında kimsenin en ufak bir endişe dahi duymamasını istedi. Bakan Ergün, bu endişelerin ortadan kaldırılması için de yeni düzenlemeleri iş çevreleri ile birlikte hazırlayacaklarını belirtti.

Düzenlemeyle şirket kuruluşları ve faaliyetlerinde de geniş değişikliklere gidildiğini belirten Ergün, yeni Ticaret Kanunu'nun, ticarî hayatı düzenleyici ve kolaylaştırıcı pek çok yenilikleri de beraberinde getirdiğinin altını çizdi. Bakan, ayrıca ticaret sicili kayıtlarının elektronik ortamda merkezî bir yapıda güncel olarak tutulmasının da yolunun açıldığını söyledi.

Türk Ticaret Kanunu'yla ilgili detaylar için TIKLAYINIZ

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de Türkiye'nin, büyüme ivmesini makro reformlar ile ateşlediğini söyledi. Büyümenin sürdürülebilir olması için daha zor ve uzun bir sürece ihtiyaç olduğunu kaydeden Boyner, bunun için mikro reformlara ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Paketin yasalaşma sürecini Türkiye'de partiler arasında uzlaşma kültürü açısından önemli bulduklarını ifade eden Boyner, "Büyük resme baktığımızda ise domino taşı gibi ilerleyen bu reform serisinin en büyük amacının ekonomilerin konuştukları dilleri ve uygulamaları birbirlerine yakınlaştırma çabası olduğunu görüyoruz. Bu sayede daha çok doğrudan yabancı yatırım çekmek için mücadele eden ülkeler büyük bir avantaj sağlamayı hedeflemekte. Yatırım ortamını etkileyen, vergi, izinler, yatırım yeri gibi konularda zayıf noktalarımızı belirlemeliyiz. Bir sonraki senenin sıralaması için eylem planları oluşturulmalı. Çünkü yatırımları çekmek için kaybedecek zaman yok." dedi. (Zaman)