İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2016'nın tamamında ulaştıkları ihracat rakamını, bu yıl 11 ayda yakaladıklarını belirterek, "Aralıkta da en az kasım ayı ihracat seviyelerine ulaşarak Orta Vadeli Plan (OVP) hedefimizi aşacağız." dedi.

Büyükekşi, 2017'nin kasım ayına ilişkin ihracat verilerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla Tokat Organize Sanayi Bölgesindeki CRS Denim Fabrikası'nda düzenlenen toplantıda açıkladı.

Toplantıda yaptığı konuşmada, tarihin en iyi üçüncü kasım ayı ihracat rakamlarının elde edildiğine dikkati çeken Büyükekşi, geçen yılın tamamında ulaşılan ihracatın bu yıl 11 ayda yakalandığını söyledi.

Büyükekşi, aralıkta da en az kasım ayı ihracat rakamlarının elde edilerek OVP hedefini aşacaklarını aktararak, "Kasım 2016'dan bu yana ihracatta artış açıklıyoruz. Bu artışların yedisi yüzde 10'un üzerinde. Bu başarının mimarları olan tüm ihracatçılarımızı yürekten tebrik ediyorum." diye konuştu.

Paritedeki değişimlerin ihracat rakamlarına yansımasına da değinen Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Kasım ayı ihracatında parite etkisi pozitif yönlü olarak 469 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bunda özellikle avro/dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olması etkili. Yıl başından bu yana ise parite ihracatımızda 1,1 milyar dolarlık negatif bir etki yarattı. Geçen ay Eximbank ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kur riskine yönelik yeni uygulamalar ortaya koydu. Sadece ihracatçılarımızı değil, reel sektörün tamamı için çok önemli adımlar atılıyor. TİM olarak firmalarımızı bu yeni uygulamalar hakkında bilgilendirmek için çalışmalara hızla başlayacağız."


- "Kurun daha öngörülebilir olması önemli"


Mehmet Büyükekşi, kur artışının genel kanının aksine ihracatçıları memnun etmediğini vurgulayarak, kurun daha öngörülebilir olmasının önemine dikkati çekti.

Rekabetçi kur düzeyinin 3,50-3,60 seviyeleri olduğunu belirten Büyükekşi, şunları ifade etti:

"Kur artışı ile ihracatımız artırma hedefimiz yok. İhracatımızı, yüksek katma değerli ihracata ağırlık vererek kalıcı bir şekilde artırmak istiyoruz. Bu yılın başında dolar kuru 3,94'leri gördü. Referandumun ardından 3,50'nin altına geriledi. Bu artış ve düşüşler, ihracatçılarımıza daha çok kaybettirdi. Bu sebeple her platformda diyoruz ki ihracatçı kur hareketlerinden değil, üretimden, ihracattan para kazanmalı. Bu sebeple tüm ihracatçılarımızı, kur riskinden korunacak araçları etkin bir şekilde kullanmaya davet ediyorum."

Büyükekşi, 67 bin ihracatçının temsilcisi olarak ihracatı ivmeli bir performansla artırmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Gelecek nesillere daha güçlü bir Türkiye bırakmak için birçok etkinlik düzenlediklerini anlatan Büyükekşi, 6-9 Aralık'ta İstanbul’da Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası'nı düzenleyeceklerini, 70 binden fazla katılımcıyı ağırlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Büyükekşi, Tokat'ın yatırım teşvik sisteminde 5. bölge yer almasının ciddi bir avantaj olduğundan da bahsederek, "OSB yatırımları için ise 6. bölge teşviki uygulanıyor. Ancak atılması gereken daha çok adım var. 2016'da 17 milyon dolar ihracat yapan ilimiz ilk etapta ilimiz ihracatçı firma sayısını 100'e çıkarmalı, yıllık 100 milyon dolar ihracata ulaşmalı." dedi.


(Bitti)