İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TBMM'ye sevk edilen KDV tasarısının hem yatırımların hem de ihracatın önünü açacağı bildirdi.

Büyükekşi, Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Başkanlığına sunulmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamasında Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın konu ile ilgili açıklamalarına değinen Büyükekşi, 1985'te yürürlüğe giren KDV Kanunu'nun o tarihten bu yana neredeyse hiç değişmediğini, 1985'te 92,7 milyar dolar olan GSYH'nin bugün neredeyse 10 katına çıktığını aktardı.

Büyükekşi, bu dönemde ihracatın 20 kata yakın arttığını kaydederek, dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye için, kanunda önemli bir revize yapılması gerektiğini geçen yıl Bakan Ağbal ve hükümete ilettiklerini, bu konuda bir reforma ihtiyaç olduğunu anlattıklarını anımsattı.

Ağbal'ın konuya olumlu yaklaşımının, bugünkü reform sürecinin başlamasına vesile olduğunu aktaran Büyükekşi, "TİM olarak KDV Kanununda değişiklik önerilerimizi içeren kapsamlı bir dosya hazırlayarak, geçtiğimiz yıl temmuz ayında gerçekleştirdiğimiz Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında Maliye Bakanımıza arz etmiştik. Önerilerimizin yarısından çoğu reform paketinde yer alıyor. Konunun artık yasalaşma sürecine girmesi bizler için son derece sevindirici." ifadelerini kullandı.


- "Önerilerimizin çoğu tasarıda yer alıyor"


Büyükekşi, özellikle firmaların en çok sorun yaşadığı alanların başında gelen devreden KDV konusunun bu sayede çözüme kavuşacağını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Firmalarımızın ticari faaliyetlerinden doğan KDV alacakları önemli bir sorun. Firmalar bir yandan daha fazla yatırım, üretim ve ihracat için kaynak arayışındayken, diğer tarafta KDV alacakları devlette birikiyor. Bunu mahsup edemeyen bazı firmaların biriken alacakları, yatırım için arayış içinde oldukları tutarın dahi üzerinde. Bu konuya kalıcı bir çözüm getirilmesi hem yatırımların hem de ihracatın önünü açacak. KDV konusunda atılacak tüm adımların en büyük destekçisi olduğumuzu her platformda dile getiriyoruz. Bu vesile ile TİM olarak önerilerimizi dikkate alan, ihracatçıların ihtiyaçlarına ve taleplerine KDV reform paketinde yer veren Maliye Bakanımız Naci Ağbal'a tüm ihracatçılarımız adına teşekkürlerimizi sunuyorum."