BURSA'da konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, Kıdem Tazminatı ve esnek çalışma konuları ile ilgili çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, "Özet bir rapor hazırladık. Bu raporu Bakanımıza sunacağız. Bu rapor çerçevesinde eylül ayının sonunda veya ekim ayının ilk haftalarında bir toplantı yapılacak. Bu toplantıda bu ve benzeri konularda karar verilecek" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı (BTSO) ziyaret etti.

 BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk ile görüşen Acar, oda yönetimine başarı diledi. Daha sonra bir gazetecinin Kıdem Tazminatı konusundaki çalışmalara ilişkin gelinen aşamayı sorması üzerine Acar, bu konunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından da daha önce açıklandığını hatırlatarak, çalışmaların olduğunu söyledi. Sivil toplum örgütlerinin ve bakanlık olarak kendilerinin bu konuda çalışmalarının bulunduğunu söyleyen Acar, bunların hepsinin değerlendirileceğini ve değerlendirme sonucuna göre bir karar verileceğini ifade etti.

Konunun, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda, en üst seviyede değerlendirileceğini vurgulayan Acar, "Enine boyuna tartışılacak, ondan sonra karar verilecek. Hem kıdem tazminatı, hem de esnek çalımayla ilgili bu ve benzeri konularla ilgili çalışma meclisini 3 ay önce topladık. Orada konunun tüm tarafları vardı. Yüzlerce talep, öneri geldi. Bu taleplerin hepsini bakanlık olarak değerlendirdik. Özet bir rapor hazırladık. Bu raporu Bakanımıza sunacağız. Bu rapor çerçevesinde eylül ayının sonunda veya ekim ayının ilk haftalarında bir toplantı yapılacak. Bu toplantıda bu ve benzeri konularda karar verilecek. Şu anda karar verilmeden 'şöyle yapılacak' demek doğru olmaz" dedi.

BİLGİLENDİRİCİ VE YOL GÖSTERİCİ YÖNTEMLE HAREKET EDİYORUZ

Daha sonra BTSO Ağustos ayı olağan meclis toplantısına katılan Acar, burada yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na tüm iş dünyasının uyması gerektiğini belirten Acar, iş dünyasına işaret ederek, "Arkadaşlarımız belki cezalar konusunda 'çok ağır' dediler, ama biz bugüne kadar cezalar yönünü ortaya koymadık. Dikkat ederseniz 1 Ocak'a kadar belli hükümler ertelendi. Bilgilendirici ve yol gösterici yöntemle ceza kesmeyi en sona bırakan anlayış ile hareket ediyoruz" diye konuştu.

MEMNUNİYET ORANINDA HEDEF YÜZDE 100

Sosyal Güvenlik Kanunu'nun da Türkiye'nin önünü açacak bir kanun olduğuna dikkat çeken Acar, reformun yapıldığı 2007 yılında sosyal güvenlik açıklarının gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 3'ten, şu anda 1,3'e indiğini belirterek, prim gelirlerinin giderleri karşılama oranının da 51'den 62'ye çıktığını kaydetti. Son 3,5 yıl içinde 3,5 milyon yeni kişinin sisteme girdiğini dile getiren Acar, "Kayıt dışı ile mücadelede 1,5 milyon kişi kayıt altına alındı. 80 bin tescilsiz iş yeri kayıt altına alındı. Birçok işlem e-devlet üzerinden yapılıyor. E-devlet uygulamalarında yüzde 61 kullanım oranı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye'de birinci durumda. Memnuniyet oranı yüzde 39'dan 76'ya çıkmış. 75 milyona hizmet veren kurumda yüzde 76 memnuniyet oranı önemli diye düşünüyorum. İl müdürleri ile toplantı yaptık hedefimiz yüzde 100" dedi.

1 MİLYON KİŞİYİ İŞE YERLEŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

İstihdam oranları ile ilgili de değerlendirmede bulunan Acar, dünyada 2012 yılında işsiz sayısının arttığını kaydetti. İşsizlik oranında Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesinden iyi durumda olduğuna dikkat çeken Acar, genç işsizlik oranında da önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. İşsizlik konusunda 4 yılda 4 milyon 560 bin kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Acar, "2013 yılında 1 milyon kişiyi işe yerleştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
 


Kaynak: İHA