İSTANBUL (AA) - GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, e-ticarete entegre olan KOBİ'lerin yüzde 90’ının satışlarını artırdığını, satışlardaki ortalama artış oranının ise yüzde 30 olduğunu bildirdi.

Kantarcı, "Türkiye’de KOBİ’lerin E-Ticarete Yaklaşımları" araştırmasının sonuçlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, GittiGidiyor'da satış yapan 200’den fazla markanın yüzde 50'sinin KOBİ olduğunu söyledi.

Türkiye’de e-ticaret sektörünü geliştirecek ve KOBİ'leri destekleyecek projeler gerçekleştirmeye devam ettiklerini belirten Kantarcı, şöyle devam etti:

"GittiGidiyor olarak, bir eBay şirketi olmamız bize global tecrübe katarken, Türkiye’nin en köklü pazar yeri olmamız da önemli bir deneyimi beraberinde getiriyor. Bu niteliklerimiz sayesinde Türkiye’de e-ticaret sektörünün başarıyla büyümesine katkı sunuyor ve KOBİ’lerimizin değişen dünyaya ayak uydurarak hedef büyütmelerini destekliyoruz. Bu gelişimi sağlamak hem e-ticaret sektörü hem de KOBİ’lerin geleceği açısından çok önemli. Biliyoruz ki satıcılarımız ne kadar güçlüyse biz de o kadar güçlüyüz."


- "e-ticarete girmenin maliyeti 3 bin 500 lira"


Öget Kantarcı, KOBİ’lerin e-ticarete entegre olma aşamasında hangi bariyerlerle karşı karşıya kaldığı ve e-ticarete bakış açılarının çok iyi kavranması gerektiğini söyledi.

Araştırmayı Yöntem Araştırma Danışmanlık iş birliğiyle yaptıklarını belirten Kantarcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Araştırmanın sonuçları gösteriyor ki e-ticarete entegre olan KOBİ’lerin yüzde 90’ı satışlarını artırıyor. Satışlardaki ortalama artış oranı ise yüzde 30 oluyor. KOBİ’ler, e-ticaret sayesinde ürünlerini Türkiye’nin tüm illerine ulaştırabiliyor, çok daha fazla müşteriye erişiyor ve 7 gün 24 saat satış yapabiliyor. Üstelik bir e-ticaret platformu üzerinden e-ticarete girmenin başlangıç maliyeti de ortalama 3 bin 500 lira. Araştırmadan elde ettiğimiz bir diğer bulgu ise henüz e-ticarete dahil olmayan KOBİ’lerin bu fırsatlarla ilgili farkındalık sahibi olmadığı... KOBİ’lerin yüzde 70’i, önümüzdeki bir yıl içinde e-ticarete girmeyi düşünmediğini ifade ediyor. Şirketinin e-ticarete uygun olmadığını düşünenler için de gerekçe olarak ek bütçe ayıramamaları, internet ve dijital dünya ile ilgili bilgilerinin bulunmaması ile yeterli ve kalifiye insan kaynağı olmaması öne çıkıyor. GittiGidiyor olarak tam da bu noktada hedefimiz, KOBİ’lerimizi e-ticareti nasıl kullanabilecekleri konusunda bilgilendirmek ve elde edebilecekleri faydayı onlara anlatmak."


- "2017 yılının son 5 ayında 584 KOBİ e-ticarete başladı"


GittiGidiyor Genel Müdürü Kantarcı, e-ticarete dahil olmayan KOBİ’lerin önemli bir kısmının e-ticaret konusunda bilgisi bulunmadığını, GittiGidiyor’un ilk adımını geçen yıl attığı "Geleceğim E-Ticaret" projesinin KOBİ’leri bilgilendirme amacına hizmet ettiğini bildirdi.

7 ay önce Türkiye’nin e-ticaret potansiyelini açığa çıkarmayı hedefleyerek başlattıkları Geleceğim E-Ticaret projesinde kısa zamanda çok yol katettiklerini belirten Kantarcı, şunları kaydetti:

"İzmir, Bursa ve Gaziantep’te Geleceğim E-Ticaret ofisleri açtık. Yalnız ofislerimizin bulunduğu illerden değil, çevre illerden gelen KOBİ’lerimizi de e-ticaretle tanıştırıyor ve onların e-ticaret ekosistemine sağlıklı bir şekilde entegre olmaları için eğitimler düzenliyoruz. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bir diğer önemli nokta, e-ticaret yapmayan KOBİ’lerin yüzde 76’sının bu konuda eğitim almak istemesi oldu. Geleceğim E-Ticaret projesi, şehir şehir KOBİ’lerimizle buluşarak işte tam da bu ihtiyaca karşılık veriyor. Önümüzdeki dönemde de proje kapsamındaki ofislerimizin sayısını hızla artırarak e-ticarete dahil olma yolunda KOBİ’lerimizin destekçisi olmayı kararlılıkla sürdüreceğiz. Ankara’daki Geleceğim E-Ticaret ofisi, mart ayının sonunda faaliyete geçecek. Bu yıl en az 4 ofis açacağız. 2017 yılının son 5 ayında 584 KOBİ, Geleceğim E-Ticaret projesiyle e-ticarete başladı. 2018’de en az bin 500 KOBİ’yi e-ticaret ekosistemine dahil etmeyi hedefliyoruz."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kantarcı, geçen yıl yüzde 56 büyüdüklerini, bu yıl ise yüzde 50 civarında büyüme öngördüklerini ifade ederek, e-ticaret platformu Amazon’un Türkiye’ye gelmesinin sektörü olumlu olarak etkileyeceğini, her yeni gelen şirketin bu sektöre katkıda bulunacağını söyledi.



- "Türkiye’de KOBİ'lerin E-Ticarete Yaklaşımları" araştırması


"Türkiye’de KOBİ’lerin E-Ticarete Yaklaşımları" araştırmasına katılan 500 KOBİ'den 200'ünü e-ticaret yapanlar, 300’ünü ise e-ticaret yapmayanlar oluşturdu.

Araştırma kapsamında yöneltilen "e-ticaret size neyi çağrıştırıyor?" sorusuna KOBİ’lerin yarısı "internet üzerinden satış", yüzde 16’sı ise "kolay yoldan daha çok kişiye ulaşmak" yanıtı verdi.

e-ticaret yapan KOBİ’lerin yüzde 95’i, "Önümüzdeki 5 yıl içinde e-ticaretin firmanıza hangi katkıları sağlamasını bekliyorsunuz?" sorusuna "İşlerimi büyütmek ve satışı artırmak" yanıtını verdi. Bu yanıtı "karı artırmak” ve "çağa ayak uydurmak" izledi.

Araştırmaya göre, e-ticaret yapan KOBİ’lerin satışları yüzde 30 artarken, yüzde 90’ının internet üzerinden satış yapmaktan memnun olduğu ortaya çıktı. Satış kanalı olarak e-ticareti kullanan KOBİ’lerin bu kararlarında, yüzde 51 ile "daha çok kişiye ulaşma", yüzde 42 ile "7 gün 24 saat satış yapabilme" ve yüzde 34 ile "karlılığın artması" gerekçeleri öne çıktı.

e-ticaret yapan KOBİ’lerin yüzde 60’ı, online satışa başladıklarında teknolojik yatırım yaptıklarını belirtti. e-ticarete girerken kendi web sitesini kuranların ortalama 8 bin lira, başka bir platform üzerinden e-ticaret yapanların ise yalnızca 3 bin 500 lira yatırım yaptıkları belirlendi.

Araştırma sonuçlarına göre, kendi web sitesi dışında bir platformdan e-ticaret yapan KOBİ’ler yüzde 40’lık bir oranla en çok GittiGidiyor üzerinden satış yapmayı seçiyor.

e-ticaret yapmayı düşünmeyen KOBİ’lerin ilk 3 gerekçesi "ihtiyacım yok", "konuyu bilmiyorum", "işime uygun değil" oldu. "Önümüzdeki bir yıl içinde e-ticaret yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna e-ticarete henüz katılmayan KOBİ’lerin yüzde 70’i "hayır" derken, e-ticarete girmeme nedeni olarak "bütçem yok" yanıtı yüzde 18 payla ilk sırada yer aldı.

e-ticaret yapmayan KOBİ’lerin e-ticaret kanalını kullanmayı düşünmesini sağlayacak ilk 3 konu ise yüzde 42 ile "daha çok kişiye ulaşmak", yüzde 32 ile "karlılığın artması" ve yüzde 31 ile "az maliyetle hızlı kurulum" olarak sıralandı.

e-ticarete henüz atılmamış KOBİ’lere "e-ticareti kullanabilmek için eğitim almak ister miydiniz?" sorusu sorulduğunda yüzde 76 ile "evet" yanıtı alındı. KOBİ’lerin yüzde 50’si, e-ticaret konusunda hizmet veren firmaların kendileriyle "iş yerlerinde, yüz yüze" iletişim kurmasını tercih etti. Bunu yüzde 42 ile telefon ve yüzde 7 ile e-posta izledi.

e-ticaret hakkında bilgisi olmadığını ifade eden KOBİ’lerin yüzde 75’i e-ticaret ile ilgili bilgilendirilmek istediğini belirtti. "Hangi konularda bilgi edinmek istersiniz?" sorusuna ise bu KOBİ’lerin yüzde 53’ü, "nasıl satış yapıldığını öğrenmek istiyorum" yanıtını verdi.