İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda karışık bir seyir izlenirken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmaları ile Fed Başkan adayı Jerome Powell'ın Senato Bankacılık Komitesi'nde yapacağı açıklamalar takip edilecek.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed Başkanlığına aday gösterdiği Jerome Powell'ın, ABD Senatosu'nda yapacağı sunumun metni yayımlandı. Sunumunda "Faiz oranlarının biraz daha yükselmesini ve bilançomuzun kademeli olarak küçülmesini bekliyoruz" ifadelerini kullanan Powel, tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmaya çalışırken, aynı zamanda bağımsız ve partiler üstü statüyü korumak için elinden gelen her şeyi yapacağını kaydetti. Powell, sunumunun ardından senatörlerin para politikası ve finansal regülasyonlar hakkındaki sorularını yanıtlayacak.

Analistler, bugün Fed New York Şubesi Başkanı William Dudley ve Fed Philadelphia Şubesi Başkanı Patrick Harker'in konuşmaları ile Powell'ın açıklamalarının, veri tarafında ise toptan stoklar, Conference Board Tüketici Güveni ve Richmond Fed Sanayi Endeksinin takip edileceğini belirtti.

Powell'ın, sunumunun ardından senatörlerin sorularını cevaplayacağını, bu bölümdeki açıklamaların piyasaların yönü açısından önem taşıdığını vurgulayan analistler, vergi reformuna yönelik gelişmelerin de yakından izleneceğini kaydetti.

Avrupa tarafında, Almanya'da hükümet kurma çalışmalarına ilişkin siyasi liderlerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dün Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, partisinin Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyon kurma hedefiyle görüşmeler yapmaya hazır olduğunu belirtti. SPD Genel Başkanı Martin Schulz da Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile koalisyon kurma konusunda henüz net ve kesin cevap vermekten kaçınarak koalisyon krizinde her türlü seçeneği masada tuttuklarını dile getirdi.

Almanya'da politik belirsizlik endişelerinin azaldığına işaret eden gelişmeler sonrasında, dün 1,20 seviyelerini test eden avro/dolar paritesi bugün 1,19'un hemen üzerinde dengelendi. Dün satış ağırlıklı bir seyrin hakim olduğu Avrupa piyasalarında ise Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,46, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,35 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,56 geriledi.

Analistler, Avrupa tarafında tüketici güven endeksi verisinin izleneceğini aktararak, avro/dolar paritesinin yönünün de piyasaların yönü açısından önemli olacağını bildirdi.

Asya tarafında ise piyasalarda satış ağırlıklı bir seyrin hakim olduğu gözlenirken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ile Çin'de Şanghay bileşik endeksinde yüzde 0,1'lik düşüş yaşandı.

Yurt içinde dün döviz kurlarındaki gerilemeden bulduğu destekle pozitif bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, 105.558,22 puanı görmesinin ardından günü yüzde 0,21 değer kazancıyla 104.759,74 puandan tamamladı. Dün 3,90'ın altına gerileyen dolar/TL ise bugün bankalararası piyasada 3,91 seviyelerinden işlem görüyor.

Analistler, yurt içinde kasım ayı ekonomi güven endeksi verisinin takip edileceğini, yurt dışında Fed üyelerinin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 106.400 seviyesini direnç konumunda olacağını ifade eden analistler, 103.000 puanın ise destek olarak izleneceğini kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle;

10.00 Türkiye, kasım ayı ekonomi güven endeksi

10.45 Fransa, kasım ayı tüketici güven endeksi

13.00 Avro Bölgesi, OECD Ekonomik Görünüm Raporu

14.30 Türkiye, konut fiyat endeksi

16.30 ABD, toptan stoklar

18.00 ABD, Conference Board Tüketici Güveni

18.00 ABD, Richmond Fed Sanayi Endeksi