İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze denemesi sonrası jeopolitik risklerin artmasıyla karışık seyir izlerken, bugün ABD ve Avrupa'da yoğun veri gündemi takip edilecek.

Kuzey Kore'nin başarılı bir kıtalararası balistik füze denemesi yaptığını duyurmasının ardından jeopolitik riskler tekrar gündemin üst sıralarına yerleşirken, küresel pay piyasalarında karışık seyir izleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar getirileceğini belirtti.

Dün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ABD Kongresi Ortak Ekonomi Komitesi'nde yaptığı sunumda, "Federal fonlama (politika faizi) oranındaki kademeli artışların, sağlıklı bir iş gücü piyasasının sürdürülmesi ve enflasyonun yüzde 2 civarında istikrara kavuşması için uygun olacağını öngörüyoruz." açıklamasında bulundu. Yellen, sunumunda ülke ekonomisinin ve istihdam piyasasının güçlendiğini vurguladı.

ABD'de gündemin ilk sıralarında olan vergi reformuna ilişkin Senota'da görüşmeler başlarken, Cumhuriyetçiler oylamanın bu hafta bitmeden yapılmasını istiyor.

Dün veri gündeminin yoğun olduğu ABD'de ülke ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,3 büyüyerek, son 3 yılın en iyi performansını kaydetti. Fed, Amerikan iş dünyasının nabzını tutan "Bej Kitap" raporunun Kasım 2017 sayısını yayımladı. Fiyat baskılarının önceki rapora kıyasla güçlendiğini ortaya koyan Bej Kitap, Fed'in yılın son toplantısında faiz artıracağına dair beklentilerini güçlendirdi.

Dün Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada Başkan Trump'ın, Fed'in Yönetim Kurulundaki 4 boş koltuktan biri için Carnegie Mellon Üniversitesi Ekonomi Profösörü Marvin Goodfriend'i aday gösterdiği bildirildi. Böylece Goodfriend, Beyaz Saray'ın Fed'in yönetimi için aday gösterdiği üçüncü isim oldu.

Analistler, piyasalarda bugün kişisel gelir ve harcamalar, PCE fiyat endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile Fed üyelerinin konuşmalarının takip edileceğini belirtti.

Avrupa tarafında İngiliz hükümetinin Avrupa Birliği'ne yaklaşık 50 milyar avro ödenmesi konusunda uzlaştığı, teklifin Brüksel’e iletildiği öne sürüldü. Almanya'daki siyasi gelişmeler gündemdeki yerini korurken, dün Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 yükseldi.

Avro Bölgesi'nde de Ekonomik Güven Endeksi, kasımda 0,5 puanlık artışla 114,6 puana yükseldi. Avrupa borsalarında Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,02, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,14 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,90 geriledi.

Dün Avro/dolar paritesi 1,1812 seviyesine kadar gerilerken, bugün 1,1865 seviyesinde bulunuyor.

Asya tarafında, Kuzey Kore'nin balistik füze denemesi sonrasında volatilitenin arttığı dikkati çekerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,55 arttı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise kasım ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksinin (PMI) beklentilerin üzerinde açıklanmasına karşın kapanışa doğru yüzde 0,45 geriledi.

Yurt içinde dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi döviz kurlarındaki yükselişin negatif etkisiyle 101.490,73 puana kadar gerilese de kayıplarını telafi ederek, günü önceki kapanışa göre günü yüzde 0,27 artışla 102.341,83 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde ekim ayı dış ticaret verileri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın 2'nci Finansal İstikrar Raporu'nun, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde enflasyon, Almanya'da perakende satışlar ve ABD'de haftalık işsizlik başvuruları, kişisel gelir ve harcamalar verilerinin piyasalar tarafından yakından takip edileceğini belirtti.

Dün 3,9741 seviyesine kadar yükselen dolar/TL günü önceki kapanışa göre yüzde 0,1 azalışla 3,9583'ten tamamlarken, bugün bankalararası piyasada 3,95'in üzerinde dengelendi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 101.500,00 seviyesinin destek konumunda bulunduğunu ifade eden analistler, 106.500 puanın ise direnç olarak izleneceğini dile getirdi.


Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle;

10.00 Türkiye, ekim dış ticaret istatistikleri

10.00 Türkiye, TCMB Finansal İstikrar Raporu

10.00 Almanya, ekim perakende satışlar

10.45 Fransa, kasım TÜFE

11.55 Almanya, kasım işsiz oranı

13.00 Avro Bölgesi, ekim işsizlik oranı

13.00 Avro Bölgesi, kasım enflasyon

16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

16.30 ABD, ekim kişisel tüketim harcamaları

17.45 ABD, Şikago PMI