ESKİŞEHİR (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Divan Kurulu Üyesi Emine Nur Günay, üretici ve ihracatçı olan maden ve doğal taş sektörünün, özellikle dış ticaret ve cari açığa pozitif etkisinin olduğunu belirterek, "2023 hedeflerimize ilerlediğimiz bu yolda sektörün gücümüze güç katacağına inancımız ve güvenimiz tamdır." değerlendirmesini yaptı.

Günay'ın iletişim ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, AK Parti Eskişehir Milletvekili Günay, İzmir'de bugün açılışı gerçekleştirilen ve doğal taş sektöründe dünyanın önde gelen organizasyonu arasında gösterilen MARBLE - İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nın açılışına katıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda maden ve doğal taş sektörüyle ilgili önemli çalışmalar yaptığına değinen Günay, Türkiye'de maden ve doğal taş sektöründe faaliyet gösteren üreticiler ve sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, istek ve önerilerini dinlediğini aktardı.

Günay, şunları kaydetti:

"Mermer ve maden sektörüyle yolumuz bu son dönemlerde özellikle Plan ve Bütçe Komisyonu'nda epey kesişti. Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın bazı maddelerinin sektöre yararlı bir hale getirilmesi için sektör temsilcilerimizin sesini duyurmaya çalışıp, ilgili maddelerde revizyonlar gerçekleştirdik. Sektörün sorunlarına ama en önemlisi potansiyeline aşinaydım. Bu son dönemde tasarıdaki maddeler içinde yine bir araya geldik ve girişimlerde bulunduk, çok şükür olumlu sonuçlar aldık. Maden ihracatı 2017'de yüzde 24 artarak 4,7 milyar dolara ulaştı ve 2017'de 2016 yılına göre doğal taş ihracat artışımız yüzde 13,4 olarak gerçekleşti. Türkiye'nin mermer ithalatı ise 150 milyon dolar civarında."

- "Sektörünün cari açığa pozitif etkisi mevcut"

Günay, maden ve doğal taş alanında yenilikçi atılımların yapılması gerektiğini vurgulayarak, söz konusu alanlarda Türkiye'den marka çıkarmanın önemli olduğuna işaret etti.

Sektörün çıktılarının, katma değerinin yüksek olduğunu vurgulayan Günay, "Maden ve doğal taş sektörü üretici ve ihracatçı olduğundan Türkiye ekonomisine özellikle dış ticaret ve cari açığa pozitif etkisi mevcut. 2023 yolunda reformların olacağı yılların içinde bulunurken bir sektörden daha ne bekleyebiliriz? 2023 hedeflerimize ilerlediğimiz bu yolda sektörün gücümüze güç katacağına inancımız ve güvenimiz tamdır." ifadelerini kullandı.