Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin oğulları Ahmet Kemal Doğançay ile Ali Kemal Doğançay annelerinin ölümünden sonra Cumhuriyet Halk Partisi ve İş Bankası’na dava açmıştı. Atatürk’ün 1938 yılında yaptığı vasiyetname ile Ülkü Adatepe’ye her yıl o günün koşullarında, ileriye dönük artırılarak 200 lira verilmesini istediğini belirten Doğançay kardeşler, bu paranın 1974’e kadar ödendiğini daha sonra ise ödenmediğini iddia etti.

REKOR TAZMİNAT TALEBİ

1938 yılından Adatepe’nin ölüm tarihi olan 2012 yılına kadar ödenmesi gereken vasiyet alacağının günün koşullarına uygulanarak ödenmesi gerektiğini belirten Ahmet Kemal Doğançay ile Ali Kemal Doğançay avukatları aracılığıyla CHP ve İş Bankası’na 1 Milyar 778 Milyon liralık rekor tazminat davası açtı. İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açılan dava 30 Milyonluk harcın 2 haftalık yasal sürede yatırılamadığı için usulen reddedildi.

YARGITAY KARARI BOZDU

Doğançay kardeşlerin avukatı Ersin Kozanhan tarafından temyiz edilen karar Yargıtay tarafından önceki gün bozuldu. Bugün görülen davanın ilk duruşmasında mahkeme İş Bankası’na yazı yazarak ödediklerini iddia ettiği para listesinin 1938 yılından bu yana hazırlanarak gönderilmesini istedi. Mahkeme ayrıca bankadan 1938 yılından yıllık vadeli mevduata uygulanan faiz oranının ve merkez bankasının 1938 yılından bu yana yıllık döviz oranlarının istenmesine de karar verdi.

Damla GÜLER - hurriyet.com.tr