‘Bilişim Teknolojileri Faaliyetleri’ kapsamında temmuz-aralık 2022 tarihlerinde yapılacak faaliyetler arasında YouTuber’ların vergilendirme sistemine yönelik bilgilendirme de iletildi. Sosyal medya üzerinden gelir sağlayan YouTuber, Blogger, TikToker’ların vergilendirilmesine yönelik önce yasal düzenleme yapıldı. Ardından da 12 Ocak 2022 tarihinde 318 sayılı gelir vergisi tebliği çıkarıldı.

VERGİ CEZASI GELEBİLİR

Düzenlemelere göre, YouTuber’ların yüzde 15’lik istisnadan yararlanması için Türkiye’de kurulu bankalarda hesap açması ve istisna belgesi alması gerekiyor. Eğer Türkiye’de kurulu bankalarda hesap açılmadığı, elde edilen hasılatın tamamının açılan banka hesabına yatırılmadığı veya eksik yatırıldığı tespit edilirse vergi cezası ile karşı karşıya kalınacak. Kurumsal beklentiler raporunda da 318 sayılı tebliğ istisna belgesi alan mükelleflerin istisna ve IBAN bilgilerinin giriş ekranlarının hazırlanacağı belirtildi. Raporda, mükelleflerin IBAN bilgisinin Türkiye Bankalar Birliği’nden doğrulanmasının sağlanacağı da kaydedildi.

İŞTE DİĞER DÜZENLEMELER

Gelir İdaresi Başkanlığı, temmuz-aralık döneminde, yapılandırma, tecil veya başka nedenlerle takipten kaldırılması gereken dosyaların otomatik olarak takipten kaldırılmasına yönelik çalışma yapacak. Diğer yapılacaklar ise şöyle sıralandı:

Vergi dairelerince ilan listelerinin sistem üzerinden hazırlanarak Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ilan edilmesine yönelik çalışma yapılıyor. Bu kapsamda, ödeme emirleri ve vergi/ceza ihbarnamelerine ilişkin ilan listeleri hazırlanacak.

Reddi miras yapan mirasçılara ilişkin bilgilerin Adalet Bakanlığı aracılığı ile otomatik olarak temin edilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Vergi dairelerince düzenlenen ödeme emirleri, vergi/ceza ihbarnameleri, muhasebe işlem fişlerinin elektronik ortamda düzenlenmesine müteakip vergi daireleri tarafından verilen onay üzerine bu daireler adına elektronik imza ile imzalanmasına ilişkin çalışma yapılacak.

Vergi dairelerince kâğıt ortamda düzenlenerek tebliğe gönderilen belgelerin (ödeme emri, vergi/ceza ihbarnamesi vb.) elektronik belge olarak düzenlenerek web servisle PTT ile paylaşılarak PTT tarafından yazdırılması, zarflanması ve tebliğ edilerek tebliğ bilgisinin elektronik ortamda alınarak mükellef kayıtlarına otomatik işlenmesine yönelik çalışma ile protokol hazırlıkları başlatıldı.

İade dosyalarında kapatma işlemlerinin sistem tarafından otomatik kapatılmasına yönelik program tamamlandı. Pilot uygulama sonrası en kısa sürede uygulamaya alınacak.

Fiziki POS (FPOS) ile Vergi Dairesi Tahsilat İşlemlerinin yaygınlaştırma işlemlerine devam edilecek.

Borcu yoktur yazılarının sistem tarafından otomatik düzenlenebilmesine ilişkin işlemler geliştiriliyor ve sistem üzerinden taleplerin sonuçlandırılması hedefleniyor.

Haber: Neşe Karanfil / Hürriyet