Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal görevinden alınarak, yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı.

Naci Ağbal'dan boşalan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı görevine İbrahim Şenel atandı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyeliğine ise eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'yi atadı.

Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Ağbal, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı görevini yürütüyordu. Naci Ağbal, 64. ve 65. Hükümetlerinde Maliye Bakanlığı yapmıştı.

Murat Uysal yerine gelen Naci Ağbal ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası üst yönetiminde son 16 ay içinde ikinci kez kararnameyle değişikliğe gidilmiş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevden Uysal'ın selefi Murat Çetinkaya'yı da görevden almış ve konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Önceki Merkez Bankası Başkanı'nı görevden aldık, çünkü laf dinlemiyordu" diyerek yerine Murat Uysal'ı getirmişti.

19 Kasım tarihinde yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısına kısa bir süre kalan yapılan değişikliğe piyasaların pazartesi günü nasıl tepki vereceği ise merak konusu.

Koronavirüs salgınında dünyanın pek çok yerinde yaşanan ikinci dalga ve ABD seçimleri nedeniyle küresel piyasalar yön ararken, Türkiye'de toparlanarak yükselen PMI, sanayi üretimi, kapasite kullanımı gibi verilere rağmen son 1 ayın en sert hareketi döviz kurlarında yaşanıyor.

Göreve geldiğinde yüzde olan 24 olan politika faizini yüzde 8.25'e kadar çeken Uysal yönetimindeki TCMB, geçen eylül ayında ilk kez 200 bp artış yapmış ancak beklentilerin aksine ekim ayını pas geçerek faiz koridoru üzerinden sıkılaşmaya gitmişti. Fonlama, 150 bp artırılan GLP'ye yönlendirilirken ile ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de son 1 ayda atılan adımlarla yüzde 14'ün üzerine kadar çıktı. Kredi faizleri yükseldi.

Faizlerdeki dolaylı artışa ve kredilerdeki daralmaya rağmen kur cephesinde yükseliş hız kesmezken, 22 Ekim'deki toplantıda 7.79'a kadar inen dolar kademeli olarak 8.55 TL üzerine gelerek tarihi zirvesine çıktı. Diğer rezerv para birimi olan euro ise dolara karşı küresel olarak değer kazanması nedeniyle daha hızlı yükselerek 9.20 TL'den 10.20'ye gelerek rekor tazeledi.

Uysal ekim ayındaki son PPK toplantısında kur hedefi olmadıklarını belirtirken, "TL aşırı değersiz bir noktada" ifadelerini kullanmıştı. 19 Kasım'da yapılacak PPK toplantısı öncesinde piyasalarda faiz artırımı beklentisi vardı.

NACİ AĞBAL KİMDİR?

Naci Ağbal 1968'de Bayburt'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Ağbal, İngiltere Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programı'nda yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Maliye Bakanlığında müfettiş, teftiş kurulu başkan yardımcılığı, Gelirler Genel Müdürlüğünde daire başkanlığı ve bakan danışmanlığı görevlerinde bulunan Ağbal, 2006-2009 yılları arasında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, 2009-2015 yılları arasında ise Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı.

Naci Ağbal, 2004-2006 yıllarında TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006'da PETKİM AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006-2015 yıllarında Türk Hava Yolları (THY) AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. 2008-2015 yıllarında Yüksek Öğretim Kurulu Üyeliği ile Uluslararası Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği yaptı.

7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçiminde AK Parti Bayburt Milletvekili olarak TBMM'ye giren Ağbal, 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçiminde de yine Bayburt'tan milletvekili seçildi. Ağbal, AK Parti MKYK üyeliği ile MYK üyesi olarak Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 64. Hükümette Maliye Bakanı olarak görev aldı. 65. Hükümette tekrar Maliye Bakanı olarak atandı.

Son olarak Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı görevini yürüten Naci Ağbal, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası Başkanlığına atandı.

İyi düzeyde İngilizce bilen Ağbal, evli ve 2 çocuk babası.