İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, son bir haftada Merkez Bankası ve Eximbank tarafından reel sektörün kur riskini yönetmesine yardımcı olmak amacıyla açıklanan önlemlerin, sadece ihracatçılar için değil, reel sektörün geneli açısından da önemli bir destek olduğunu bildirdi.

Büyükekşi, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kur riskini azaltmak amacıyla bugün açıklanan adımın 67 bin ihracatçı için olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Son bir haftada Merkez Bankası ve Eximbank tarafından reel sektörün kur riskini yönetmesine yardımcı olmak amacıyla açıklanan önlemlerin, sadece ihracatçılar için değil, reel sektörün geneli açısından da önemli bir destek olduğunu bildiren Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Merkez Bankası, geçtiğimiz günlerde 1 Şubat 2018 tarihine kadar vadesi dolacak olan reeskont kredilerinin vadesinde ödenmesi halinde döviz kurlarının sabitleneceğine ilişkin bir açıklama yapmıştı. Ardından geçen hafta Eximbank, forward işlemlerine başlayacağını duyurdu. Bugün ise Merkez Bankası tarafından reel sektörün kur riskinin yönetilmesine yönelik yeni bir ürünün hayata geçirileceği duyuruldu. Bir haftada yapılan bu üç açıklama, bizler için büyük önem arz ediyor."

Beklenti anketlerinin tamamında en önemli sorunlardan birinin kurlardaki aşırı oynaklık olarak öne çıktığını vurgulayan Büyükekşi, "Alınan bu önlemler, kur riskini hedge etme sürecinde katlanılan yüksek maliyetlerin minimize edilmesi gibi bir sonuç doğuracak. Karşı taraftan firmaların da bu enstrümanlardan faydalanması ve bu konuda istekli olmaları gerekiyor. Böylece fiyat belirleme sürecinde daha sağlıklı bir işleyişe kavuşacaklar. Biz de TİM olarak firmaları bu uygulamalar hakkında bilgilendirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.