Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, borç yükü altındaki Portekiz'in kredi notunu dört basamak birden düşürerek, Avrupa Birliği üyesi ülkeyi çöp statüsüne indirdi.

Portekiz'in notu, Ba2'ye çekilerek çöp statüsünün iki kademe altına indirildi. Ülkenin not görünümü ise negatif olarak belirlendi. Bu da yeni not indirimlerinin gelebileceği anlamına geliyor.

Hürriyet'in haberine göre; kurumdan yapılan açıklamada, Portekiz'in finans piyasalarına geri dönmeden önce, ikinci bir finansman sorunu yaşama riski olduğuna dikkat çekildi.

Portekiz'e yönelik endişeler, Avrupa Birliği'nin yaramaz çocuğu Yunanistan'ın uluslararası piyasaları endişelendirmeye devam etmesinden kaynaklandı.

Portekiz gibi Yunanistan'da daha önce bütçesinde önemli kesintilere gitmeye zorlandı ancak bunu başaramadı.

Portekiz, 2010'da yüzde 9 olan bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranını yüzde 5.9'a indirmeyi hedefliyor. Lizbon'un hedefi, 2013'te bu oranı yüzde 3'e indirmek yönünde.

Lizbon, Nisan ayında Yunanistan ve İrlanda'dan sonra AB ve IMF'den yardım talep eden üçüncü hükümet olmuştu.

Diğer kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor's ve Fitch de Portekiz'in notunu indirmişti. Her iki kurum da ülkenin kredi notunu BBB- seviyesinde tutuyor. Bu da yatırım yapılabilir kategorinin en düşük seviyesi olarak kabul ediliyor.

Moody's, daha önce Yunanistan'ı da çöp statüsüne indirmişti.


Sabah