Adalet Bakanlığı öncülüğünde Türkiye Noterler Birliğiyle, İçişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığının ortak çalışması sonucunda 3 Şubat 2020’de uygulamaya konulan ‘Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi ve Noter Ücretlerinin Kredi Kartı ile Ödenmesi’ uygulaması yaygınlaşarak sürüyor.

DOLANDIRICILIKLARIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Sistemin hayata geçirilmesiyle birlikte bin 763 noterlikte kredi kartıyla işlem yapılmaya başlandı. Uygulama ile birlikte vatandaşların nakit taşınması zorunluluğu ortadan kalktı. Ayrıca nakit taşıma nedeniyle oluşan riskler ortadan kaldırılırken, ödeme aracı seçenekleri çoğaltılarak vatandaşlara kolaylık sağlandı. Böylece noterliklerde ödemeye dayalı sözleşmelerdeki aksaklıkların veya dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmiş oldu. Uygulamanın başladığı tarihten bu yana güvenli ödeme sistemiyle yapılan işlemlerin toplam hacmi ise 921 milyon TL’ye ulaştı. Adalet Bakanlığı tarafından noterlik hizmetlerinde faaliyete geçirilen güvenli ödeme sistemiyle alım satım işlemleri daha güvenli hale geldi. 

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Güvenli ödeme sisteminde süreç noterler ve tanımlı bankalar üzerinden işliyor. Satıcı ve alıcı bankaya başvurarak kimlik araç bilgileri ve IBAN numarası ile Türkiye Noterler Birliğinin bilgi sistemine kayıt yapıyor.

Alıcıya bir referans numarası veriliyor. Bu numara üzerinden para bloke hesapta tutuluyor ve işlemlerin tamamlanmasının ardından ilgilinin hesabına aktarılıyor.

GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ RİSKLERİ ORTADAN KALDIRIYOR

Nakit taşınması esnasında paranın çalınması veya kaybolması riskleri ortadan kalkıyor. Alım satış işlemi, satış bedeli sisteme yatırıldıktan sonra yapıldığı için daha güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor. Alım satım işleminin, her aşaması alıcı ve satıcıya SMS ve elektronik posta ile bilgilendiriliyor.

Tarafların anlaşmaması veya satış işleminin iptal edilmesi durumunda alıcı tarafından yatırılan para, kayıt esnasında bildirilen banka hesabına iade edileceğinden dolandırıcılık gibi hileli davranışlardan zarar görme riski ortadan kalkıyor.