Ehliyetler sil baştan değişiyor. Artık ehliyetler ömür boyu geçerli olmayacak, en az beş yılda bir değişecek. Emniyet Genel Müdürlüğü trafikte devrim niteliğinde değişiklikler içeren bir yönetmelik taslağı hazırladı.

9 SINIFTAN 16'YA ÇIKIYOR

Taslak, ehliyetler için yeni sınıflandırma sistemi getiriyor. Yürürlükteki mevzuata göre A1, A2, F, H, B, G, C, D ve E olarak sınıflandırılan ehliyetler rafa kalkıyor. AB ile uyum kapsamında getirilecek yeni sistemde ehliyet sınıfları A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, F, G ve K olmak üzere 16'ya çıkıyor. Taslağa göre, aday sürücüler K sınıfından başlayacak.

2 YILLIK DENEYİM ŞARTI

Düzenlemeyle ehliyetler ömür boyu geçerli olmayacak. Bazı sınıflar için 10, bazıları da beş yılda bir değiştirilecek. Yenilenen sürücü belgeleri için harç alınmayacak, sadece belge parası alınacak. Her sınıfta iki yıllık deneyim aranacak. D ve DE sınıfı ehliyet almak isteyenler en az 24 yaşında olacak.

CEZAYA TAKSİT GELİYOR

Tasarı, trafik cezalarının ödenmesinde taksit dönemi de başlatıyor. Cezalarını peşin ödeyenlere yüzde 25 indirim yapılacak. Bir ay içinde müracaat edilmesi halinde ise dört taksitte ödeme imkanı getirilecek. Trafik polisleri peşin para tahsilatı yapmayacak.



CNBCE