Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, büyük mağazalar çoğalırken, rekabetin azaldığını vurguladı. Böyle devem etmesi halinde AVM'lerin tek başına piyasanın aktörü olacağını belirten Palandöken, Perakende Yasası'nın acilen çıkarılması gerektiğini kaydetti.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada perakende piyasasının kurallarının hala konulmamasının zararını esnafın ve vatandaşın çektiğini belirtti. Kuralsızlığın esnaf ve sanatkarı bitirme noktasına getirdiğini dile getiren Palandöken, perakende piyasasında rekabet kalmadığının altını çizdi. Hallerden 3 TL'ye çıkan domatesin hipermarketlerde 10 TL'ye satıldığını vurgulayan Palandöken, bu durumdan esnafın da, vatandaşın da zarar gördüğünü kaydetti.

-KÜÇÜK İŞLETMELER İSTİHDAMIN VE REKABETİN VAZGEÇİLMEZ UNSURU-

Küçük işletmelerin hem istihdamın hem de piyasa da rekabetin sağlanmasının vazgeçilmez unsurları olduğunu vurgulayan Palandöken, "Liberal ekonomilerde serbest rekabetin işlemesi küçük esnaf ve işletmelerle sağlanabilir. Fiyatların kıyaslanması için çeşitliliğin korunması gerekir. Domateste de, et fiyatlarının artmasında da büyük işletmelerin vebali vardır. Küçük işletmeler 1-2 hayvanını piyasaya sürerken büyük firmalar piyasayı kontrol ederek, fiyatların tırmanışa geçmesine neden oluyor. Tek başına piyasanın aktörü olmak istiyorlar" dedi.

-"KURAL KONULMASINDAN RAHATSIZLAR"-

Perakende Yasa Tasarısı'nın bir an evvel çıkmasını beklediklerini belirten Palandöken, yurtdışında kuralları konmuş piyasalardan çıkıp Türkiye'ye rant sağlamak için gelenlerin şimdi -"siz neden kural koyuyorsunuz?' diye lobi yaptıklarını ifade etti. "İstihdam yaratıyoruz diyorlar ama esnafın dükkanını kapatmasıyla işsizliğin artmasını sağlıyorlar" diyen Palandöken, işsizliğin önlenmesini değil, küçük sermayeyi yanlarında işçi yapmak istediklerini ileri sürdü. Perekande Yasası çıkmaz ise haksız rekabetin önüne geçilemeyeceğine değinen Palandöken, 2 milyonu aşkın esnafın, yanında çalışanlarıyla birlikte 5 milyon kişinin ekmeğiyle oynandığını ifade etti.

-"KURALSIZLIK ESNAFININ SOSYO-EKONOMİK YAPISINI BOZUYOR"-

Kuralsızlığın esnaf ve sanatkarın sosyo-ekonomik yapısını bozduğunu kaydeden Bendevi Palandöken açıklamalarında şu noktalara dikkat çekti:
"Kuralları olmayan bir perakende piyasası olmaz. Büyük sermayenin hızla perakende piyasasında yer alması ile esnaf ve sanatkar aleyhine bozulan dengenin, ülkemizin sosyo-ekonomik yapısında da sıkıntılar yarattığı için piyasanın kuralları konsun istiyoruz. Rekabete dayanamayan esnaf iş yerini kapattığında bunun yansıması devletimize olacaktır. Esnafın katma değer yaratıp vergi verirken, iş ve aş bekleyenler kervanına katılması, sosyal güvenlik şemsiyesinden çıkarak, sağlık harcamalarını devletten beklemesi mi daha iyi? "

-"YASA BİR AN EVVEL ÇIKMALI"-

2009 yılında açılan 24 yeni AVM ile 41 ildeki toplam sayının 238'e, toplam metrekarenin de 5.7 milyona ulaştığını ifade eden Palandöken açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Organize Perakende Sektörü kuralsız bir şekilde büyüyüp gelişmektedir. 2010 yılı Ağustos ayında AVM sayısı 250'ye ulaşırken, 2011 yılında da 313'e çıkması beklenmektedir. Ankara'da 1000 kişiye düşen metrekare, Avrupa ülkelerini solladı. Ayrıca, 2 bin 340 süper market, 5 bin 235 yerel marketler zincirinin yanı sıra, bilhassa "Private Label' ürünleri pazarlayan 3 bin 200 adet indirim market zincirleri ile de mahallelerimiz kuşatıldı."(ANKA)
(HGS/ÖMR)